Drets dels pobles

Blai Blanquer


Publicat: el 22/set/13
Opinió| Columnes

Amb l'arribada del domini comunista (1975), l'arquebisbe auxiliar de Saigon, F. Xavier Ngunyen van Thuan, va ser empresonat durant 13 anys (9 en règim d'aïllament). Al 1988, retingut en arrest domiciliari a Hanoi sense poder anar a la seva diòcesi. Al 1991 li van permetre anar a Roma però ja no el van deixar tornar.

El Papa Joan Pau II el va fer president del Pontifici Consell de Justícia i Pau (1994) amb l'encàrrec d'estudiar i redactar el 'Compendi de la Doctrina Social de l'Església'. Morí de càncer (16.09.2002) abans d'haver culminat l'encàrrec.

El seu successor, Card R. Martino en la presentació del document (2004) indica que el treball porta el segell de la creu d'un home fort en la fe durant els anys obscurs i terribles del Vietnam.

I des d'aquesta seriosa capçalera, invoca la protecció de St. Josep, custodi del Redemptor i espòs de la V. Maria, patró de l'Església universal i del seu treball 'perquè aquest text doni fruits abundants en la vida social com a instrument de l'anunci evangèlic de justícia i pau'.

No es tracta, per tant, d'un document tècnic. Arrelat en la fe cristiana, orienta els molts reptes del moment actual. També en referència als drets dels homes i dels pobles.

Qui vulgui llegir aquest important i actualíssim document el trobarà complet a Google: 'COMPENDI de la doctrina social de l'Església'.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià