Merkel, les illes Balears i la immersió lingüística


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 25/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El poble alemany li ha donat una majoria molt sòlida a Angela Merkel i a la conservadora CDU. Els socialdemòcrates han fet una tímida pujada però molt lluny de la cancellera. Ara es l'hora de les negociacions per formar govern i sembla que 'la gran coalició' s'està prefigurant.

No cal que us digui que preferiria la coalició entre SPD, Die Linke i els verds, que hi farem la cabra tira al 'monte'...o cabra avesada a saltar, fa de mal desvesar.

Aquests dies els missatges de Merkel, que arribaven a casa nostra, sobre les eleccions alemanyes parlaven d'una imatge de serietat, no pagar 'la festa del sud' i 'el conservar'. La CDU volia representar aquesta visió front un missatge europeista de l'esquerra i els verds i un pel més desdibuixat per part dels socialdemòcrates del SPD.

No als eurobons, una política europea dominada pels estats (per alguns, com sempre) austeritat en la inversió pública, la reducció dels serveis associats a l'Estat del Benestar i una mort lenta però constant de la idea dels Estats Units d'Europa.

Sobta escoltar (i llegir) l'alegria desbocada (hooligans?) de membres (també locals) de CIU i PP sobre l'àmplia majoria de Merkel.

És molt possible que a les properes eleccions europees tampoc vagin a votar moltes persones. Encara la política europea està molt lluny, i la unió econòmica no ha esdevingut política. Algun dia, com va passar amb l'Estatut de Catalunya , ens adonarem de les ocasions perdudes.

Parlant de l'Estatut i recordant que el PP va recollir milions de signatures contra el text (en molts casos demanant signatures contra Catalunya) i que 'algú' va posar un recurs contra l'Estatut al Tribunal Constitucional, cal posar sobre la taula la constant dèria Popular (i d'altres) per atacar la llengua catalana, en les seves diferents varietats dialectals.

Aquesta és la segona setmana on els mestres de les illes balears exerceixen el seu dret a vaga protestant contra el Decret de 'Tratamiento integrado de lenguas' del govern popular del president Bauzà.

En aquest decret es limita l'ús de la llengua catalana. Malgrat es reconeix l'oficialitat, s'estableix una doble línia vehicular i curricular, fet que trenca amb la convivència i normalitat lingüística desenvolupada des de l'adveniment de la política educativa en democràcia.

L'aplicabilitat del decret de llei obligarà a una educació segregada, fet que contradiu el principi d'integració de l'alumnat d'una comunitat.

Segur que moltes persones, com la socialista Marta Mata si pogués, aixecaria la veu contra mesures que cerquen dividir la societat (de les illes, País Valencià i Catalunya) per la llengua que utilitzen, dividir-la per com parlen els pares i mares i també pel seu origen.

Al passat ple municipal es va aprovar una declaració de la Junta de Portaveus, a proposta del PSC, on es rebutjava el Decret en qüestió i es donava suport a la vaga de docents. Tots els partits, llevat del PP, vam fer causa comú en aquest punt.

Des d'aquestes línies volem donar suport als professors-es i alumnes que aquests dies estan passant situacions complicades, donar força a la seva lluita i esperar que el govern balear reconsideri actuacions trencadores.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.