Decididament, menteixen

Roser Casamitjana


Publicat: el 3/oct/13
Opinió| Columnes

A començaments d'agost d'aquest any la Consellera de Benestar Social i Família afirmava que la retirada d'ajuts per entrar en una residència de gent gran tenia un caràcter provisional, que sota cap concepte seria definitiva , i que es tornaria a posar en marxa passat l'estiu. Però heus ací que l'estiu ja ha passat i la Sra. Neus Munté anuncia, sense cap mena de rubor, que la paralització dels ajuts esdevé indefinida.

Volem recordar que la mesura afecta els centres amb cofinançament públic, que fins ara eren l'única via oberta i relativament àgil per ingressar en un geriàtric , ja que els centres concertats i públics tenen unes llistes d'espera de 17.000 persones i un temps superior als dos anys, que per una majoria d'elles és com si fos infinit, donades les edats i les circumstàncies.

Per acabar-ho d'arrodonir, les patronals del sector denuncien que la Generalitat no els ha pagat des del gener i que el deute puja fins a 70 milions d'euros. Naturalment, la bola és tan grossa que el millor és donar-hi 'carpetazo' i ja s'espavilaran. L'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), diu que ho fa perquè "s'ha comprovat la dificultat pressupostària", sense especificar de quin pressupostos estem parlant. Es tracta del pressupost de 2012 o de la seva pròrroga del 2013? L'altre argument, que no pot faltar en aquesta amanida, és que tot plegat és conseqüència del deficient finançament per part de l'Estat. Vet ací la gran novetat! Ara sembla que caldrà intensificar el diàleg amb les entitats per tal de buscar solucions. A mi em sona a la dita de 'quan era mort el combregaven'.

La mesura afectarà, com a poc, a 500 persones encara que no és difícil imaginar que el nombre pot ser molt superior si pensem en l'edat de la nostra població i en la situació en la que es troben moltes famílies.

I les bones notícies no s'acaben ací, doncs Benestar Social (potser caldrà pensar en canviar-li el nom al departament), ja ha anunciat una rebaixa del 4,6% en l'assistència a l'atenció sociosanitària, amb efectes retroactius des del mes de gener.

Davant de tanta alegria, potser el més recomanable és que el personal procuri mantenir-se sa i estalvi i faci tot el possible per no fer-se vell, si no és que es tingui la butxaca plena.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA i coordinadora d'ICV a Sant Cugat