CiU defensa el comerç local?


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 4/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara sonen els tambors sobre el possible projecte de la Generalitat de Catalunya per a la construcció d'un enorme centre comercial al centre direccional de Cerdanyola, a tocar de la B-30 de la UAB, és a dir al costat de Sant Cugat. El govern de CiU del nostre municipi s'ha donat molta pressa en presentar una moció de suport al comerç local. Com és habitual sense consensuar res amb els altres grups i ni tan sols sense oferir la informació que (se suposa) que tenen.

Si l'antic govern d'esquerres de la Generalitat (que és responsable de la fam al món i dels tifons Asiàtics) hagués encetat una fase de planejament similar crec que l'actuació del govern municipal (CiU) hagués estat notablement diferent.

Cau en l'oblit que el nostre ex-alcalde Recoder, dos dies abans de deixar el càrrec de conseller, encetés la fase de planejament urbanístic en la que ens trobem ara.
Cau en l'oblit que l'actual Conseller de Territori i Sostenibilitat encara no hagi fet cap resposta pública a les demandes d'informació .
Cau en l'oblit en que la majoria dels terrenys subjecte de “rius de tinta” són propietat de l'INCASOL, per tant de la Generalitat de Catalunya.
Cau en l'oblit que el govern municipal i la Generalitat estan formats pel mateix partit polític, i la transparència sobre quin és el projecte que es vol fer ha brillat pel silenci. Toma transparència 'moreno'!

Cau en l'oblit la demanda d'informació, comissions informatives (PSC) o junta de portaveus extraordinàries o ple extraordinari (CUP) demanades pels partits de l'oposició a Sant Cugat, i (que com és habitual) ha rebut, no ja la negativa, sinó el silenci.

Tanta manca de transparència posa en qüestió i apuntala dubtes. Em costa creure que la nostra Alcaldessa no trameti informació atès que la deu tenir tota, entenc que la deu tenir TOTA i que alguna cosa tindrà a veure- per tenir clar quin és l'escenari- que el color polític dels dos governs sigui el mateix (de CiU) i que l'alcaldessa tingui més o menys sintonia amb la direcció del partit i les portes obertes de la Generalitat per parlar o fins i tot encara més a través del seu càrrec a la Diputació de Barcelona.

Ens qüestionem si no seria millor preguntar directament als companys de partit de la senyora Conesa sobre què pensen fer en aquest “atzucac” i no solament llançar missatges de preocupació pel comerç local com si no tinguessin ni contactes ni informacions. Tornem a demanar al Conseller Vila si ha “aparaulat” amb un operador privat la instal·lació a Cerdanyola d'un macrocomplex que unifiqui el sòl comercial en una gran instal·lació. Tornem a demanar al Conseller Vila si és cert que han hagut converses per vendre propietats de la Generalitat de Catalunya en aquest sentit. Com sabeu, entenem que un macrocomplex que s'anuncia als mitjans de comunicació no té cap mena de sentit ni des del punt de vista d'oferta comercial ni de model econòmic.

Ens preguntem que si l'Ibi 'es quedés' al nostre municipi però generéssim el problema de mobilitat i seguretat al municipi veí estaríem tan preocupats? Pensaven amb el comerç local quan varem potenciar el centre comercial Sant Cugat? o quan varem 'luitar' per instal·lar IKEA o Decathlon? Algú se'n recorda del fracassat projecte de Diversia? Com podem creure'ns que vetllen pel comerç local sinó donen ni resposta als comerciants de l'avinguda de Cerdanyola, quan després de tants anys ni tan sols hi ha una regulació efectiva clara de les terrasses dels bars, ni de garantir, facilitar i potenciar l'accessibilitat dels comerços, de potenciar i ajudar perquè hi hagi places d'aparcament suficient. Quins passos han fet per potenciar la masoveria comercial aprovada pel ple? O què en diem de la simplificació administrativa i de llicències en l'obertura comercial? No es pregunten perquè no es lloguen els locals comercials de PROMUSA? Han endegat estudis de perquè Sant Cugat té una de les mortalitats més elevades i de menys durada de petit comerç en l'eix comercial? Per què no existeix un mapa de tipologia de comerç que es lliuri a tot aquell que vol instal·lar un comerç? Es plantegen com poden ajudar realment al comerç? Per què han rebutjat sistemàticament les demandes de destinar el 15% de l'IBI comercial a campanyes de suport al comerç local. Han realitzat un nou pla de comerç local juntament amb l'associacionisme comercial? Cal que siguem Sant Cugat de la Franquícia?

Després de 26 anys de posturisme cal que es deixi el fàcil titular, cal passar a l'acció, cal reivindicar una verdadera acció de comerç. El comerç és vida, és ciutat, són relacions humanes, són veïnatge, son microeconomia local. El comerç és municipi.

El comerç local no és solament una moció del govern

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.