Votar és la via


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 14/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dijous, 13 de desembre, els catalans i les catalanes vam rebre una notícia d'aquelles que ens fan sentir orgullosos. El nostre és un país acostumat a lluitar i a perdre massa vegades. Ens ve de mena i de tants anys d'ofec, això de demanar i demanar fins a l'esgotament que se'ns respectin els nostres drets més fonamentals com a nació.

Des de fa dos anys, aproximadament, aquestes reivindicacions nacionals, amb un gran contingut social, se les ha fet seves una àmplia majoria de la ciutadania catalana. Ens hem manifestat al carrer i a les urnes en diverses ocasions, reclamant poder decidir el nostre futur. La gran virtut d'aquestes demandes és que s'han fet des de la societat civil i els partits, fins i tot els independentistes de tota la vida, hem hagut de situar el debat independentista en la centralitat política.

Per primer cop a la història, la ciutadania de Catalunya podrà votar sobre la independència i ho farà el 9 de novembre de 2014. Serà una doble pregunta que avarca totes les sensibilitats dels partidaris del dret a decidir, fins i tot el PSC, que malgrat sortir a la foto equivocada, haurà d'acabar reconeixent que aquesta consulta també la poden defensar.

Certament, la pregunta que ERC defensava és la pregunta escocesa: Vol que Catalunya sigui un Estat independent? Però els republicans, sobretot el que defensem és el dret a votar. Abans que independentistes som demòcrates i, per tant, volem posar en mans de la ciutadania el seu futur. És inqüestionable que a dia d'avui, més d'un 80% dels catalans i les catalanes volen precisament això. De què ens hagués servit defensar el dret a votar si primer no aconseguim que una àmplia majoria de forces polítiques se sumin en la defensa d'aquest dret? Volem la independència per transformar tot el que a dia d'avui no ens agrada i fins que no la tinguem, no podrem començar a treballar per l'aspiració comú més gran que com a societat tenim. Votar és la gènesis d'aquest llarg procés de construcció de la República Catalana.

L'Estat espanyol ja ha dit que no. De fet, sempre diu que no. S'empara en la sacrosanta constitució per negar un dret bàsic en tota democràcia com és el dret al vot. Encara no ha entès que el marc legal mai ha de coaccionar l'exercici del dret a vot. Les lleis es poden canviar per ser més justes i sort que ho fan. Només cal que recordem el president Mandela, si no s'hagués canviat la llei, ell mai hagués arribat a ser president del seu país.

Ni Europa, ni ningú en ple segle XXI, podrà donar la raó als que no actuen democràticament. Els demòcrates farem tot el possible per votar. Votar és la via i ningú ens apartarà del camí de la democràcia. El 9 de novembre de 2014, els independentistes podrem votar per partida doble SÍ i SÍ.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.