Les moltes cares de la veritat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 27/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al llarg de la vida, són moltes les ocasions que ens veiem obligats a escoltar unes quantes veritats. Normalment, en sentir l'expressió 'dir la veritat', tendim a veure-hi un caràcter dramàtic o seriós, com si la veritat hagués de ser sempre amarga. Però no és cert. La veritat també pot ser agradable; una veritat ens pot alegrar el dia o fins i tot la vida.

L'estigma negatiu que arrossega la veritat es fonamenta, en part, en la impotència que experimentem davant la irreversibilitat d'algunes situacions. És dolorós, per exemple, haver d'acceptar la mort d'un ésser estimat, però també ho és ser-ne el missatger; és dolorós descobrir que la persona que estimem ja no ens estima, però també ho és que tingui el valor de confessar-nos-ho. Ens passem la vida intentant ser feliços, però no sabem assaborir els moments que ho aconseguim; ens passem la vida desitjant coses, però en perdem l'interès quan les posseïm; voldríem saber la veritat sobre el futur que ens espera, però quan anem a veure algú que ens el predigui només en sortim colpits si l'auguri és negatiu. 'Jura dir la veritat, tota la veritat i res més que la veritat?' ens demanen quan pugem a l'estrada en un judici. Per què ens ho demanen tres vegades i no una?

Recordem les pel·lícules 'Rashomon', d'Akira Kurosawa, amb Toshiro Mifune, i 'Quatre confessions', de Martin Ritt, amb Paul Newman. Totes dues estan basades en un llibre japonès que gira entorn d'un home acusat d'assassinat. El cas, en principi, sembla fàcil de resoldre perquè hi ha diversos testimonis. El problema és que hi ha també diverses veritats. O potser no és un problema. Potser no existeix la veritat absoluta que busquem des de fa milers d'anys. Potser el sentit de la vida es troba en el respecte entre les persones, potser el sentit del respecte es troba en el fet d'entendre que l'única veritat és que hi ha milions de veritats.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.