Sant Cugat posa’t 'mmaca'


  • Comparteix:

jordi.puignero

Jordi Puignero


Publicat: el 13/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sant Cugat podria ser la futura seu del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (mmaca). Ho va fer públic l'alcaldessa divendres passat i ara us en donaré més detalls.

Fa aproximadament un any vaig assabentar-me que l'Associació de Matemàtics de Catalunya buscava un espai on ubicar-hi la seu d'un Museu de les Matemàtiques. Després de contactar amb l'associació i reunir-nos amb l'alcaldessa, vam decidir treballar conjuntament un avantprojecte que en aquests moments es troba en una fase força avançada, tot i que no tancada.

Acollir un museu d'aquesta temàtica seria una gran notícia per a la nostra ciutat, no només perquè disposaríem d'un museu únic i singular en aquesta matèria a tot el sud-oest d'Europa, sinó sobretot perquè contribuiríem notablement a continuar consolidant l'objectiu de convertir Sant Cugat en una ciutat educadora, referent en ciència i tecnologia (SmartCity).

I ho dic des del convenciment absolut que la formació matemàtica de les persones és essencial per al desenvolupament democràtic i tecnològic de les societats. En aquest sentit, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (l’OCDE) ens diu en un dels seus informes que els Estats amb major benestar social són aquells amb més democràcia i amb més formació / educació / recerca en ciència i tecnologia. La matemàtica és present en tots els avenços tecnològics i científics, però també en la nostra organització social, econòmica i política.

Disposar d'un museu que estimuli els nostres ciutadans, grans i petits, el coneixement i l'aprenentatge de les dites 'ciències exactes' és invertir indirectament en el seu benestar futur. La filòsofa i catedràtica d'Ètica de la UAB Victòria Camps, i ara fa un any Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat, deia no fa gaire que cal més justícia social i menys caritat. Hi estic d'acord. Les autèntiques polítiques de benestar social no són les de caritat, sinó aquelles que permeten als individus desenvolupar-se per si mateixos. El Museu de les Matemàtiques és una d'aquestes polítiques.

El 'mmaca' busca casa i des del govern municipal creiem que és una oportunitat que no podem deixar escapar i per això pensem que un espai ideal per acollir la futura seu d'aquest museu seria la casa 'Jaume Andreu' actual seu de la Policia Local i que aviat deixarà de ser-ho. Però no només estem treballant en l'assumpte de l'espai. El museu necessitarà d'uns patrons solvents, intel·lectualment i financerament parlant, i val a dir que ja tenim alguna universitat, diverses empreses TiC i algun banc, que s'hi han interessat.

De moment és només un avantprojecte força madur que volem compartir amb la resta de forces polítiques i la societat civil santcugatenca. Això sí, és un projecte que a partir d'ara agafarà velocitat de creuer per tal que aquest 2014 Sant Cugat es posi 'mmaca'.

Jordi Puigneró i Ferrer és regidor i membre de l'executiva comarcal de CDC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.