Les Planes, 1.400 raons

Jaume Massanes


Publicat: el 18/gen/14
Opinió| Columnes

En el debat organitzat aquest dijous, 16 de gener, pel 'Diari de Sant Cugat' a les Planes, els veïns van poder van poder explicar els problemes que més els preocupen.

Aquesta vegada vull creure que pel simple fet de sortir publicat en aquest mitjà serà possible que d'una vegada per totes es comenci a treballar per solucionar als problemes crònics que ja vénen de lluny. Amb aquest mateix objectiu, he decidit dedicar aquesta columna per publicar un resum de les queixes que van presentar els veïns i que malauradament es repeteixen a cada Consell de Barri.

Seguretat: Segueixen els robatoris del cablejat per la qual cosa és molt habitual la manca temporal d'enllumenat en diversos carrers. Robatoris i actes vandàlics a l'aparcament de l'estació. Problemes de seguretat en el Corner i davant del Centre Cívic. Poca presència policial. No existeix el policia de barri fix tal com es va demanar en una moció ja fa més de tres anys. Ara el tinent d'alcalde responsable de seguretat, present a la sala, manifesta que és un problema important i que cal posar fil a l'agulla.

Mobilitat: Els diumenges i festius, les Planes no disposa de l'autobús pel que especialment la gent gran no pot desplaçar-se si no disposen de cotxe. Els veïns no troben lloc on aparcar a les rodalies de l'estació i dels berenadors perquè molta gent d'altres llocs de Sant Cugat vénen a les Planes a causa d'un aparcament deficitari en altres estacions o per beneficiar-se de la zona 1. Cal trobar solucions en el tema del transport escolar tant a Can Borrull com a la resta del barri. Hi ha una manca evident de marquesines on la gent pugui guarir-se mentre espera el autobús.

Manteniment: Tots són conscients que amb l'aplicació del Pla de Barris Les Planes ha millorat molt però estan preocupats perquè ara el manteniment i la neteja deixen molt a desitjar. Falta més presència de la brigada d'obres. Es proposa que l'Ajuntament faciliti la contractació de persones del barri en situació d'atur perquè facin aquestes tasques, l'experiència en la neteja del bosc ha estat molt positiva. Cal recordar que les Planes és la zona de Sant Cugat amb més atur.

Participació i comunicació: Les entitats es queixen que no tenen cap lloc per penjar cartells anunciant les seves activitats. Encara que les Planes és el districte on va més gent als Consells de Barri els veïns demanen que s'informi millor de les convocatòries. El tinent d'alcalde de Participació diu ara que fins aquest any no disposa d'una partida pressupostària per dedicar-la a millorar la comunicació. Se li critica que, si l'Ajuntament es gasta anualment més de dos milions d'euros en comunicació, com és que fins ara no s'han dedicat diners a aquest tema. El tinent d'alcalde traspassa a les associacions de veïns la responsabilitat de comunicar les convocatòries. Com a representant de UASC vaig preferir no intervenir en aquest punt perquè ja hem denunciat per activa i passiva la manca de voluntat en aquest tema per part de l'equip de govern.

Urbanització Can Borrull: El president del Consell de Barri anuncia un consell extraordinari per febrer per tractar el tema de la urbanització d'aquest sector i de les quotes per cobrir els 800.000 euros que hauran de pagar els veïns. La barreja d'escepticisme i esperança dels veïns provoca diverses intervencions. És sorprenent i molt deplorable que els dos partits polítics que més diuen preocupar-se per la situació d'aquests veïns són els que precisament van votar en contra d'una moció que es va presentar (UASC-PSC) al novembre on entre altres coses es demanava millorar les condicions de finançament d'aquestes quotes de manera que els veïns les poguessis pagar entre vuit i deu anys.

Altres temes: Un veí recorda la proposta, ja avançada per dues vegades per UASC, que es creï un grup d'acció veïnal contra incendis com el que disposa la urbanització de Sol i Aire. El president del consell torna a recordar la importància de treballar conjuntament amb l'ajuntament de Barcelona ja que una part de les Planes pertany a aquesta ciutat.

En sortir, un cop finalitzat l'acte, se m'acosta un veí i em comenta una frase que deixo reflectida: 'El problema de les Planes és que només som 1.400 veïns i electoralment no som rendibles'. Aquí ho deixo i que cadascú tregui les seves conclusions.

JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)