Els vots de l’empresariat no valen més que els de la ciutadania


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 22/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa pocs dies, un grup de personal directiu d'empreses alemanyes van subscriure un document on deien que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i no podria mantenir l'euro com a moneda. Afegien, sense cap mena de pudor, que els fervors nacionalistes no condueixen mai a bon port, sinó tot el contrari. Quin cinisme! Tothom sap que Alemanya en aquests moments està imposant a tot Europa les seves polítiques d'austeritat amb l'argument que el seu Estat no té perquè assumir la mala gestió econòmica de bona part de la UE. Fa simplement el que fan tots els estats del món, sobretot si són poderosos, vetllar pel seu benestar i els seus interessos.

També l'empresariat espanyol, a través del seu president, el català Joan Rossell, així com part de la patronal catalana liderada per Gay de Montellà, no s'ha estat de dir-hi la seva, sobre el procés sobiranista. Valoren la situació actual dient que Catalunya ha fracassat en explicar el seu “problema” a Espanya i que l'única sortida possible és diàleg, diàleg i diàleg. Potser aquests dos empresaris viatgen molt pel món i fan poca vida a casa nostra, però preocupa veure que qui ha de contribuir a recuperar-nos de la crisi, creant ocupació i riquesa, conegui tan poc la realitat precisament d'aquest país que han d'aixecar. Per acabar-ho d'arrodonir, proposen als catalans i a les catalanes tornar a demanar al Govern espanyol un pacte fiscal, ni tan sols pronuncien les paraules concert econòmic.

Enmig d'aquesta ingenuïtat, o potser hauríem de dir-ne hipocresia, aquest mateix Govern amb el que hem de dialogar, qüestiona que Catalunya pateix un dèficit fiscal i es treu de la màniga un càlcul de balances fiscals que no s'utilitza enlloc d'Europa i mai abans s'ha utilitzat a Espanya. L'objectiu és aconseguir que els números li serveixin per contrarestar les nostres aspiracions nacionals. Si no n'hi ha prou amb això, s'obliden de publicar aquestes balances fiscals, que tanta informació i transparència no pot ser bona de cap manera.

D'altra banda, una altra part de l'empresariat català, segurament el que més representa el model empresarial propi del nostre país, aquesta setmana s'ha assegut a la taula del Pacte Nacional del Dret a Decidir. Són conscients que si hem arribat on som és perquè dialogar amb qui no vol ni reconèixer que l'altre té tan dret a dialogar com tu és impossible.

Les aspiracions nacionals catalanes que tan martiritzen el Govern espanyol del PP i al principal partit de l'oposició, amb diputats catalans inclosos, neixen de la voluntat majoritària del poble de Catalunya, ni més ni menys. I és el poble de Catalunya qui exercint la seva sobirania nacional, reconeguda en el nostre Estatut d'Autonomia, votarà si vol o no esdevenir un Estat independent per tal de defensar aquests interessos que l'empresariat alemany i espanyols defensen legítimament. I podem estar tranquils que la democràcia ens garanteix una cosa tan fonamental com és que tots els vots valen el mateix, vinguin del poble o vinguin d'unes elits allunyades massa sovint de la realitat política i social.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.