Democràcia i noves tecnologies


  • Comparteix:

francesc.carol

Francesc Carol


Publicat: el 3/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa poc, en una entrevista concedida als mitjans de comunicació, l'actual director general de Telecomunicacions de la Generalitat i antic regidor de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Sant Cugat, Jordi Puigneró, comentava que el futur de la democràcia passava per les noves aplicacions mòbils.

Es tracta d'una nova tecnologia que en aquests moments ens permet, almenys tècnicament ja que no políticament, emetre el nostre vot des del mòbil. Aquesta opció obre un munt de possibilitats, ja que simplifica el recompte, facilita la convocatòria de consultes o eleccions i, sobretot, permet que el vot es pugui fer des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, facilitant, d'aquesta manera, la participació dels ciutadans en la presa de decisions.

Portem anys sentint a parlar de la democràcia participativa i de la necessitat de la regeneració de l'actual sistema polític. Ara per fi les noves tecnologies ens donen l'oportunitat d'agilitzar els tràmits i, sobretot, podem convocar eleccions i referèndums (de qualsevol mena) de manera més ràpida i eficient. És a dir, ens donen el camí per iniciar la revolució participativa.

Des de l'Ajuntament aviat convocarem el Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de la ciutat, per encetar un nou curs de treball. Un curs on posarem l'èmfasi en què siguin els mateixos membres del Consell els que decideixin sobre quins temes de la ciutat volen debatre. I per aconseguir aquest consens utilitzarem un dels nous sistemes experimentals de vot electrònic mitjançant telèfon mòbil.

D'aquesta manera, el màxim òrgan de representació dels Consells de Participació de Sant Cugat esdevindrà pioner en l'ús dels nous sistemes de votació electrònics. Podran per si mateixos proposar i votar per quina temàtica consideren que és primordial per debatre sobre el futur de la ciutat.

Aquest és tan sols un començament, un principi en la revolució que significarà la votació electrònica i la democràcia participativa. Però aquesta revolució no avançarà si no són els mateixos partits els que prenen la iniciativa i, sobretot, hi creuen en ella. Una iniciativa que ha de començar amb l'adopció del tan anomenat sistema de llistes obertes que permeti al ciutadà discriminar el seu vot cap al polític com a persona, no tan sols com a membre d'un partit.

Unes llistes obertes que permetran que sigui la vàlua del mateix polític, i no els interessos i lobbys dels partits, el que decideixi qui ens acaba governant. Perquè, al cap i a la fi, si veritablement creiem en la democràcia, el més normal és que siguin els ciutadans els que decideixin qui els governarà i no una llista elaborada dins d'un partit.

Aquest és el camí per aconseguir que al final la democràcia s'ajusti a aquella màxima del govern del poble, pel poble i per al poble.

FRANCESC CAROL és secretari d'Organització de CDC Sant Cugat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.