La dona treballadora del 2014


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 8/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tinc l'estranya sensació que any rere any, quan amb motiu de commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, intento fer una valoració de la situació que ocupa la dona en aquesta societat. A àmbit laboral, familiar, empresarial, social... la llista de desigualtats augmenta, en lloc de disminuir com correspondria d'acord amb els paràmetres del que se'n diu progrés.

Quan aquesta terrible crisi que travessem va iniciar-se, creiem que podíem aprofitar el mal moment per transformar aquesta societat, encara massa desigual, i que esdevingués una mica més justa, democràtica i equitativa. Però la crua realitat ens demostra cada dia que no només no estem aconseguint aquesta fita, sinó que anem cap endarrere i en aquests moments, en ple segle XXI, els col·lectius més vulnerables són els que n'estan sortint més malparats. Aquí hi hem de situar els infants i la gent gran, però també les dones.

De fet, l'Estat espanyol ostenta la vergonyosa condició de segon classificat en el rànquing de països europeus amb més desigualtat social. Catalunya s'acosta més a la mitjana europea, però encara és massa lluny. Sens dubte, les dones són l'exemple més clar d'aquesta trista realitat. La desigualtat social és la conseqüència més immediata de l'atur i ara mateix, tot i que l'atur és molt transversal i especialment greu entre la joventut, no és menys cert que les dones en surten molt mal parades.

D'altra banda, continuem patint un mal endèmic que és la diferència salarial. Al conjunt de l'Estat, les dones cobren un 26,3% de mitjana menys que els homes. Aquesta realitat també és producte d'una discriminació directa de les dones, és a dir que pel sol fet de ser dona, al marge de consideracions com la formació, experiència, habilitats... cobres menys. Sens dubte els potents estereotips que han calat des de fa anys, com ara que les dones suporten les carregues familiars, la cura de la gent gran i dels fills i les filles, són una raó implícita per a mantenir la desigualtat.

És cert que la desigualtat en el repartiment del salari en general és una altra de les conseqüències de la desigualtat social que deia més amunt, fruït de la convulsa situació econòmica i social que patim. En canvi, la bretxa salarial entre homes i dones ha estat una constant des que la dona va entrar al mercat laboral. Si la primera afirmació la considerem greu, la segona encara ho és més perquè la discriminació, les dones, ens la enduem per partida doble.

Avui, Dia Internacional de la Dona Treballadora, l'Assemblea pels Drets Socials de Sant Cugat organitza una concentració, amb cercavila i manifest, per reclamar d'una vegada per totes que es facin polítiques públiques per combatre la discriminació envers les dones. Els santcugatencs i les santcugatenques hem d'aspirar a viure en un país on la igualtat entre tots els homes i totes les dones sigui real i efectiva.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.