Reflexions d'un 'ninyato'


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 14/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Mai he amagat que el ple municipal no és l'àmbit polític en què em sento més còmode. La lluita institucional genera contradiccions, i més encara pels qui pretenem una transformació profunda de l'estat de les coses i veiem les limitacions que tenim a l'hora de dur-les a terme des d'ajuntaments, parlaments i altres. També he dit en diverses ocasions que m'incomoda una mica el 'bonrotllisme' que sembla que hagi d'haver-hi entre regidors, com si fóssim companys de feina. Com si després de dir-nos de tot al ple poguéssim anar tots junts a prendre quelcom.

Crec, sincerament, que aquestes actituds no ajuden a la confrontació d'idees ni al fet que els càrrecs electes defensin els interessos col·lectius. Potser m'equivoco, però no puc estar a bones amb algú que predica plantejaments diametralment oposats als meus. Tampoc no és que pensi que un no pugui ser amic o tenir bona relació amb algú que no pensa exactament com ell. Al contrari, tenir a prop persones que veuen les coses diferents i discutir amb elles sempre és enriquidor, i un ambient en què tot allò preestablert es qüestiona contínuament és molt probablement el millor escenari per trobar solucions als problemes sociopolítics que patim.

Però no som aquí per fer amics, sinó per defensar idees. I per això crec que el que cal precisament és confrontar idees, des del respecte. El que m'enerva profundament, però, és quan pel simple fet de dir el què penses se't falta al respecte. I en aquest temps al ple, m'ha passat dues vegades - casualment - amb la mateixa persona. La primera la vaig explicar fa temps i llargament en una columna anterior (sí, Jordi, el capitalisme mata) quan davant la meva afirmació 'el capitalisme mata', i sense rebatre-ho amb arguments, la resposta va ser fer bromes - com a mínim - desafortunades i dient que el meu comentari era de baix nivell intel·lectual.

La segona ha estat recent: el dia que al ple es van aprovar modificacions de cartipàs a causa de la incorporació de Jordi Puigneró a la Generalitat, des de la CUP vam ser els únics que vam dir que pensàvem que algú que passava a treballar de Director General de Telecomunicacions i Societat de la Informació no podia seguir fent de regidor de la ciutat. Ja sabem que no hi ha incompatibilitat per llei, tot i que pensem que n'hi hauria d'haver. No ho diem tampoc perquè com a Director General cobri 76.270 euros bruts anuals (5.448 euros per 14 pagues) i segueixi cobrant 1.560 euros bruts mensuals com a regidor, tot i que ens sembli totalment fora de lloc en un país en què el salari mínim interprofessional és de 645 euros mensuals. Ho diem perquè creiem que si algú té un càrrec tan important com l'esmentat, s'hi ha de dedicar plenament, i això no li permet exercir de regidor d'una ciutat com la nostra i dedicar-hi les hores necessàries.

Doncs bé, al darrer ple, que va durar 30 minuts, el senyor Puigneró va arribar 23 minuts tard. En començar la meva intervenció vaig comentar que el Director General no hi era i vaig recordar el que vam dir la CUP sobre la incompatibilitat de càrrecs. Doncs bé, la seva resposta -quan se'n va assabentar, quan ho vaig dir no hi era- ha estat qualificar-me de 'niñato' (segons la RAE 'dicho de un jovenzuelo: Petulante y presuntuoso'), de nen petit i d'haver fet un comentari lleig. 'Niñato'? Nen petit? Comentari lleig? Per dir una veritat com una catedral com que s'ha perdut la major part del ple i pensar que és degut al nou càrrec? O perquè hem posat el dit de ple a la nafra? Com diuen a Espanya, 'quien se pica, ajos come'.

No entraré en un joc de desqualificacions. Les desqualificacions diuen molt de qui les fa, més encara si són a l'esquena, i prefereixo abstenir-me'n. I, per suposat, seguiré i seguirem dient el que pensem i denunciant allò que no ens sembli lògic o ètic, malgrat que piqui a algú i no ens ajudi a fer amiguets al ple.

IGNASI BEA és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.