L'Espanya que no creu en la democràcia


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 19/abr/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat dimarts, 8 d'abril, va tenir lloc al Congrés dels Diputats el que m'atreviria a definir com el debat més important de tota la legislatura. Certament, molt més important que el debat de política general -o com algunes persones prefereixen denominar-lo obviant per complert la plurinacionalitat de l'Estat espanyol, el debat sobre l'Estat de la Nació-. I dic que fou el més important perquè no es tractava de definir les línies polítiques per al proper any sinó que la cosa anava molt més enllà, més encara del procés que vivim a Catalunya. Era un debat sobre la democràcia, sobre la qualitat democràtica de l'Estat. La votació la vam perdre els demòcrates.

Quan els partits favorables al Dret a Decidir, lamentablement no hi podem comptar al PSC, vam presentar la sol·licitud per tal que l'Estat traspasses a la Generalitat la competència per a la convocatòria del referèndum sobre la independència per la via de l'article 150.2 de la Constitució, sabíem que no ens en sortiríem però tanmateix calia intentar-ho. Calia donar l'oportunitat a Espanya de demostrar que creu en la democràcia. No cal ser independentista per creure que el poble té dret a decidir el seu futur mitjançant el vot. Espanya, l'Estat espanyol, ho havia d'entendre. No es tracta que el poble català hagi de demanar permís per poder decidir el seu futur, sinó que el poble espanyol, i també els diferents pobles que conformen l'Estat espanyol, havia de poder demostrar al món sencer que és homologable als més avançats del món, que creu en la democràcia i que no té res a envejar al Regne Unit o el Canada.

El poble de Catalunya ha estès la mà al poble espanyol i ho ha fet de la manera més solemne possible. Tres compromissaris del Parlament de Catalunya van anar al Congrés dels Diputats a explicar a Espanya que la ciutadania de Catalunya vol decidir lliurement el seu futur col·lectiu. No va ser, no podia ni havia de ser, un debat sobre les bondats de la independència. Aquest debat l'hem de tenir i l'estem tenint a Catalunya. Fou un debat sobre la democràcia, sobre el dret de la ciutadania a decidir mitjançant el vot. El poble espanyol és un poble demòcrata, molt més demòcrata que molts dels seus representants. Estic convençuda que el poble espanyol va entendre que l'únic que volen fer els catalans i les catalans és votar. De la mateixa manera, algun dia, segur que els ciutadans i les ciutadanes d'Espanya voldran ser consultats sobre si la forma d'Estat ha de ser una monarquia o una república. Esperem que aleshores, els seus representants, no els neguin aquest dret al·legant il·legalitats, desitgem que aleshores n'adaptin la legalitat.

Certament, vam perdre la votació i el Govern espanyol, el PP i el PSOE ens van dir que no hi ha res a fer. La ciutadania de Catalunya no té Dret a Decidir. Doncs bé, ens sap molt greu per a tots els espanyols i totes les espanyoles que creuen en la democràcia, aquesta és ara, a Espanya, més feble i de menys qualitat que abans. Tanmateix, els catalans i les catalanes tenim Dret a Decidir en nostre futur col·lectiu i a fer-ho mitjançant el vot. El proper 25 de maig hem d'aprofitar la cita amb les urnes per començar el nou país. Comencem-lo amb un missatge a Europa i al món per deixar clara la nostra vocació europeista i la nostra determinació a dur a terme la consulta el proper 9N. El 9 de novembre, amb o sense la complicitat del Govern espanyol, els catalans i les catalanes votarem.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.