Tanca el meu 'colmado' de tota la vida

Jaume Massanes


Publicat: el 26/abr/14
Opinió| Columnes

Fa uns dies, el propietaris del 'colmado' Los Maños de Valldoreix van comunicar que tancaven perquè, econòmicament, ja no era viable. Quan m'ho van dir vaig tenir una sensació de tristesa i al mateix temps d'impotència veient com s'està deixant morir el petit comerç de proximitat.

Durant seixanta anys aquest històric comerç ha format part de la vida de molts valldoreixencs i mirasolencs. Records de la nostra infantessa, de quan anàvem a comprar les llaminadures, una pilota o un petit cotxe de joguina o quan els nostres pares ens donaven uns calerons per anar a buscar un gelat després de dinar. Els barcelonins que pujaven a passar el cap de setmana o les vacances trobaven i compraven els queviures que necessitaven.

Obert a qualsevol hora, no tancava ni dissabte ni diumenge, fins el vespre, els nostres pares podien trobar allò que necessitaven a ultima hora: la sal, l'oli, un ou, una mica de fruita, paper higiènic, bombona de butà, etc. A més, les persones grans tenien molt a prop tot el que necessitaven per a la compra del dia a dia.

Aquest comerç ha estat sempre un punt de referència i de trobada entre els veïns, desenvolupant una acció molt important de cohesió social i sentiment de pertinença al barri. Quan algun veí necessitava un manyà, un pintor o un paleta sabíem que sempre ens donarien bones referències. Quan algú es perdia buscant un carrer li indicaven com arribar-hi. Tots sabíem de tots.

Ara la proliferació de grans superfícies i mercats està acabant amb aquests petits comerciants que tant han fet per el territori i la seva gent. S'ha acabat el tracte personalitzat i els savis consells de quin producte comprar.

Malauradament, a Valldoreix, ja fa temps que està dictada la pena de mort contra el petit comerç. Indirectament per la implantació de grans mercats i superfícies comercials molt propers en distancia. Directament per el nul suport i la falta de sensibilitat, en tots els aspectes, de l'EMD actual cap a aquest tipus de comerç. Plans de mobilitat, sense cap justificació, que han suposat una baixada d'un 25% en les vendes d'alguns comerços i, properament, l'estocada definitiva que significarà la construcció d'un supermercat a Can Cadena ho confirmen.

Potser alguns de vosaltres podeu pensar que faig aquestes reflexions, sobre el petit comerç de proximitat, portat per aquest cas concret, és possible, però no creieu que estem perdent quelcom important ?

Serveixi d'homenatge a David, Rosa, Angel i als avis Antonio i Ascensión

Jaume Massanés i Papell és portaveu de la uaSC