Emancipació i joves: un altre oxímoron a Sant Cugat


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 6/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sobre la problemàtica de l'habitatge i l'emancipació juvenil vam parlar a l'última taula rodona organitzada per Arran Sant Cugat al Casal Popular La Guitza. Justament perquè entenem que és una qüestió cabdal en la vida de qualsevol individu i que queda generalment relegada a un segon pla.

A més, el fet que estigui tan assumit i interioritzat que l'habitatge sigui un producte més amb el qual comerciar, genera la idea que ens l'hem de guanyar o que l'hem d'aconseguir amb molt d'esforç i sacrifici, i no pas que sigui un dret fonamental accessible a tothom. Amb tot, el problema es fa més gran si dirigim l'enfoc al nostre municipi, el de les excepcions elitistes. Si la tendència és que els preus del lloguer baixin o s'estableixin, a Sant Cugat pugen. Ara per ara, som el vuitè municipi amb la mitjana de lloguer més elevada de l'Estat Espanyol amb 9,93€ per metre quadrat. Del preu de compra més val ni parlar-ne.

Per tot això, i per la necessitat imperant de trobar alternatives, vam convidar al debat, en primer lloc, a un membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell per a que ens oferís el seu punt de vista sobre com treballen el dret a l'habitatge; en segon lloc, a un membre de l'associació Sostre Cívic, la qual promou l'accés a l'habitatge mitjançant els Models de Cooperatives d'Ús; i finalment, una persona del món de l'okupació, que l'entén com una via d'emancipació alhora que d'agitació política.

La precarització i la indefensió que patim els joves en els llocs de treball, l'augment de l'atur i la concepció de l'habitatge com a una eina més al servei de l'explotació, són alguns dels impediments que ens trobem els joves quan volem marxar de casa i emancipar-nos. És, doncs, absolutament necessari que anem a l'arrel dels problemes, construïm les nostres pròpies alternatives i exigim els drets bàsics de les persones.

MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.