Lloar la centúria

Xavier Ros


Publicat: el 25/set/15
Opinió d'esports | Columnes

El diccionari defineix amb diverses accepcions el mot celebrar, però la que més s'escau per explicar els motius que porten a realitzar un o més actes per posar de manifest un fet rellevant és la de la lloa pública. Sant Cugat del Vallès pot presumir de ser ciutat capdavantera en molts aspectes i ho pot fer gràcies a aquells que anys enrere foren prou lúcids per plantar la llavor del desenvolupament. Cadascú en el seu àmbit és responsable d'haver contribuït a fer de la nostra ciutat un municipi de referència.

Durant els propers mesos una nova entitat santcugatenca s'afegeix al club de la centúria. El Sant Cugat Esport Futbol Club, fundat l'any 1916, acompanyarà a la Societat Coral La Lira i el Club de Golf Sant Cugat i ho vol celebrar, ho ha de celebrar, amb i per la ciutat. La celebració dels cent anys d'una entitat ha de ser motiu de joia col·lectiva perquè això significarà que no hi ha hagut baula prou feble que amenacés el que en el seu moment fou una idea emprenedora, la fundació d'un club de futbol.

Hi ha moltes raons per celebrar un centenari, de manera general perquè és el just reconeixement i homenatge als que foren els ideòlegs i a tots aquells que empatitzaren amb la idea i perquè cal seguir deixant empremta per futures generacions sobre la base del respecte que es mereixen els que ens han precedit. Ha de ser un bon moment per fer repàs de la història recent donant protagonisme a la memòria popular, reflexionar el d'on es ve i cap on es va, i sobretot preparar-se per un futur exigent que de ben segur reclamarà continuar agrupant esforços i solidaritat entre els que ostenten la responsabilitat de posar els fonaments de cent any més.

Passejar per la nostra ciutat amb els ulls ben oberts i els sentits ben receptius et fa adonar de la diversitat de referents culturals que s'hi veuen agrupats. La meva ruta preferida comença a la Plaça del Monestir, des de la qual només cal traçar un esquema radial per no deixar de visitar cap racó important. Doncs bé, les entitats centenàries han de formar part de qualsevol ruta que porti al curiós a conèixer la vila, perquè són patrimoni de tots, perquè les hem de sentir com a nostres i perquè arribar a fer cent anys és culpa de tots i ens mereixem una picada d'ull i un cop a l'esquena.

XAVIER ROS és resposable de l'àrea de Comunicació del Sant Cugat Esport FC