Toni Soler: 'El procés s'està desinflant i, a més, estic a favor que es desinfli'


  • Comparteix:

Toni Soler

Toni Soler

El comissari del Tricentenari a Barcelona, periodista i escriptor, Toni Soler, considera que és moment que el debat al voltant del futur polític de Catalunya s'enfoqui de manera 'més serena i més política'. Ho ha dit a l'entrevista prèvia a una xerrada sobre la història de Catalunya on també ha afirmat que els polítics tenen el repte de superar els estralls de la crisi i satisfer les aspiracions ciutadanes que voldrien un estatus polític amb més sobirania. La xerrada '300 anys... modèstia a part' ha tingut lloc al Museu del Monestir i ha estat seguida per una quarantena de persones.

ESCOLTA-HO

Sóc un devot de la història i celebro que hagi sortit de les catacumbes i s'hagi convertit en un fenomen més popular. La gent té una certa fascinació pel passat i això és molt saludable. Ho celebro i crec que anirà a més.

Els governs i els col·lectius tendeixen a explicar la història orientada a justificar el present. Catalunya ho ha fet amb el Tricentenari, Madrid ho ha fet amb Bicentenari del Dos de Maig, França ho va fer amb el Bicentenari de la Revolució Francesa...

El procés s'està desinflant i, a més, estic a favor que es desinfli. Algú ha dit que si alguna cosa es desinfla és que abans estava inflada. No ens convé estar inflats ni inflamats. Ens convé viure el debat sobre el futur polític de Catalunya d'una manera més natural i menys sobreexcitada. És moment d'enfocar-ho de manera més política, més serena. És el moment de parlar de pros i contres

Aquest desinflament no equival a desmobilització. Els dos milions de persones que van votar el 9N no s'han volatilitzat. El desinflament té a veure amb estats d'ànims però hi ha un corrent de fons molt important que no ha desaparegut.

La gent que defensa actuar de manera unilateral i a la brava ha d'entendre que aquests processos són molt complicats. Tenim el precedent del 31, la proclamació de la República de Francesc Macià que al cap de tres dies es va convertir en un succedani.

Catalunya ha de mostrar la voluntat de ser un problema. Si Espanya i Europa no s'adonen que Catalunya pot ser un problema serà difícil que passin coses.

Sant Cugat és un reflex d'una Catalunya nova, molt activa molt dinàmica, que ha incorporat molta gent. En certa manera, ens pot servir de referent del que pot passar a la resta de Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.