Les troballes arqueològiques a Can Graells indiquen que Sant Cugat tenia una població estable a l'inici de l'edat mitjana


  • Comparteix:

Les troballes arqueològiques al jaciment de Can Graells, trobat mentre es construïa el nou edifici d'HP, indiquen que a Sant Cugat ja hi havia una població estable a l'època tardoromana. Els resultats s'han presentat aquest dilluns a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i comprenen 23 tombes que formarien una necròpolis d'un assentament que encara s'ha de situar. Aquestes restes es relacionen amb les de Can Cabassa i conjuntament són el principal testimoni de la presència humana durant la transició de l'imperi romà a l'edat mitjana.

Es tracta d'un període històric amb grans canvis, amb la fi de l'imperi romà, l'expansió del cristianisme i el pas d'un món més urbà a un de més rural van transformar la societat i jaciments com aquests ajudaran a comprendre com es vivia, i es moria, en aquells anys. La investigadora predoctoral Andrea Fernández, una de les encarregades de l'estudi, ha explicat a Cugat.cat que les restes permeten saber detalls de la vida dels pobladors del Vallès tardorromà.

Andrea Fernández

Ens indiquen que aixecaven pes i treballaven molt, parlen de l'estil de vida i com es curaven. I patologies en l'àmbit de l'alimentació.


Una vegada acabada l'anàlisi macroscòpica, els investigadors es posen com a objectiu poder fer una anàlisis d'isòtops estables que permeti saber més detalls de les restes trobades fins ara, com per exemple què menjaven. La tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha posat en valor que la col·laboració entre entitats públiques i privades ha fet possible aquesta troballa.

Carmela Fortuny

La feina de molts, en aquest cas dels investigadors, de l'Ajuntament mitjançant el Museu i la Generalitat i HP, ens ha permès identificar aquestes restes.


Les investigacions s'han fet amb la col·laboració del Museu de Sant Cugat, les peces formen part de la seva col·lecció, i HP.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.