La campanya pionera dels Mossos contra els abusos a persones amb discapacitat arriba a Sant Cugat


  • Comparteix:

La campanya s'ha presentat a l'Aula Magna de l'Escola Municipal de Música

La campanya s'ha presentat a l'Aula Magna de l'Escola Municipal de Música

Els Mossos d'Esquadra i la Federació d'entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (DINCAT) han presentat aquest dimarts a Sant Cugat un projecte pioner en l'àmbit policial europeu per ajudar a prevenir i detectar els abusos de qualsevol tipus a persones amb discapacitat intel·lectual. Són tallers didàctics que funcionen des de març adreçats tan a centres que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual com als agents, que també han rebut formació específica.

La Caporal de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) i coresponsable del projecte, Imma Bestard, ha explicat a Cugat.cat un dels objectius principals de la campanya.

Imma Bestard

Tenim un primer objectiu que és acostar la figura policial a les persones amb discapacitat, trencar aquesta barrera.


Bestard assegura que es tracta d'uns tallers molt participatius per 'donar veu' a les persones amb discapacitat.

Imma Bestard

Ens reforcem molt amb les emocions, que vegin que aquella persona està patint i per tant no és una relació consentida, per exemple. Són idees simples però que amb l'uniforme agafen potència. És molt important la participació, donar-los veu a ells.


De la seva banda, la presidenta de DINCAT, Rosa Cadenas, ha explicat que el projecte neix amb la voluntat d'afrontar una problemàtica que existeix.

Rosa Cadenas

És un fet que sabem que passa moltíssim però ens costa treure'l. Que ells sàpiguen què està passant i si és greu. Amb aquest treball didàctic està comprovat que les persones poden explicar millor què els ha passat i, fins i tot, tenen més eines per treballar-ho després.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, també ha agraït la tasca del cos policial i de Catalònia Fundació Creactiva, que també hi col·labora. A més, Conesa ha destacat el suport que han de donar a aquest tipus de campanyes des de les administracions.

Mercè Conesa

Crec que les administracions hem d'estar implicades en aquesta qüestió perquè hem de defensar els drets dels més vulnerables. Els assetjaments i els abusos no són acceptables i més en persones que tenen més dificultat per defensar-se.


Els tallers estan 'fets a mida' segons les necessitats del centre, amb vuit temàtiques diferents. A través de guies il·lustrades amb imatges i d'una història senzilla com a fil conductor, les persones amb discapacitat intel·lectual entenen mitjançant la participació què és un abús i com en poden parlar i arribar a denunciar-ho.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.