Els activistes equatoguineans Juan Tomás Ávila i Ramon Esono visiten el 'Sant Cugat a fons'

Ho fan acompanyats de l'antropòloga Yolanda Aixelà coincidint amb una conferència del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ramon Esono, Yolanda Aixelà i Juan Tomás Ávila

Podcast

Publicat el 12/oct/18 per Albert Prat

Els activistes equatoguineans Ramon Esono i Juan Tomás Ávila, acompanyats de l'antropòloga Yolanda Aixelà, han visitat el magazin 'Sant Cugat a fons' per parlar sobre la situació del seu país, que viu sota la dictadura de la família Obiang des de fa anys. Esono és un dels vuit activistes dels drets humans que estan oferint aquests dies xerrades en diversos espais de Sant Cugat dins el programa de Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Escolta-ho

Esono i Ávila coincideixen amb la dificultat de derrocar un règim tan implantat en la societat guineana, però creuen que denunciar la situació internacionalment pot servir per augmentar la pressió sobre els dirigents del país. Els activistes remarquen que, a més de la manca de llibertats i la violació dels drets humans, l'elit local s'enriqueix desmesuradament amb les riqueses naturals del país, especialment del petroli, mentre el 70% de la societat viu amb menys d'un euro al dia.

Tant els activistes com Yolanda Aixelà alerten a l'entrevista de la relació ambigua entre Guinea Equatorial i l'estat espanyol, del qual es va independitzar durant el franquisme. Segons Juan Tomás Ávila, hi ha empresaris espanyols aprofitant-se de la situació al país només per al seu 'benefici personal' sense tenir en compte les vulneracions dels drets humans. La conferència que han ofert a Cal Temerari ha servit també per inaugurar les Nits Temàtiques de la Unipau.




DECLARACIONS

Juan Tomás Ávila

Suposo que hi ha dues cares de la relació. La que diria un diplomàtic o un ambaixador i una altra de les persones que van a buscar el negoci sense importar-los la resta de la població.

Your browser doesn’t support HTML5 audio