Els santcugatencs que van marxar al front

José Fernando Mota repassa la història de la quarantena de voluntaris que es van allistar a les milícies republicanes als inicis de la Guerra Civil


  • Comparteix:

L'historiador Fernando José Mota, col·laborador del 'Sant Cugat a fons' / Foto: Cugat.cat

L'historiador Fernando José Mota, col·laborador del 'Sant Cugat a fons' / Foto: Cugat.cat

Una quarantena de santcugatencs es van presentar voluntaris durant els primers mesos de la Guerra Civil per marxar al front i sumar-se a les milícies republicanes. La majoria eren molt joves, si ho feien amb prou feines superaven la vintena, i militants convençuts i van estar al front un temps variable, ja que no hi havia obligació de quedar-se. L'historiador José Fernando Mota ho ha recopilat en una entrada al seu blog, que ha explicat a la seva secció al 'Sant Cugat a fons'.

ESCOLTA-HO

Els milicians santcugatencs es van repartir per diversos fronts tot i que bona part d'ells van lluitar al front de l'Aragó. Dels que van marxar, tres no van tornar. Manuel Soriano va morir a Casetas de Quicena (Huesca), Vicente Millán a Madrid i Jaume Marimon a l'hospital de Lleida. Mota ha explicat que eren milícies sense cap preparació militar i que ja més avançada la guerra van desaparèixer per deixar pas a un exèrcit regular.

Els qui van marxar al front ho van fer sumant-se a les columnes que organitzaven els partits polítics que al principi eren força heterogènies però que més tard es van anar tancant. Mota ha explicat que el compromís d'aquests milicians era variable i que alguns fins i tot tornaven durant alguns períodes, fet que deixava descobert a vegades punts del front.

A Sant Cugat, això sí, no hi ha registres d'un suport explícit per part dels poders públics o del poble i Mota només ha trobat una referència a l'ajuda als milicians. Més enllà d'un homenatge a Manuel Soriano després de la seva mort, en queda només la iniciativa de conseller del POUM i president de la Comissió de Defensa local, Ramon García Corbacho, de viatjar al front amb subministres per als milicians santcugatencs. Això i la queixa de Jaume Cussó, cap del PSUC local, que es recull a l'acta i que diu, literalment, 'es dol que hom no s'hagi recordat millor dels milicians d'aquesta vila, puix que no se'ls ha enviat fins ara res'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.