On es concentren les queixes al Síndic per soroll?


  • Comparteix:

Les terrasses generen queixes per excés de soroll / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Les terrasses generen queixes per excés de soroll / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Els aires condicionats, les activitats comercials, els horaris de les terrasses, els lladrucs dels gossos i les activitats de Festa Major concentren la majoria de les queixes per soroll al Síndic de Greuges. Ramon Palacio ha explicat al 'Sant Cugat a fons' detalls i casos on l'excés de decibels genera conflicte i que han acabat a la institució després de no rebre resposta per part de l'Ajuntament. Segons Palacio, es tracta de queixes per 'laxitud' en l'aplicació de la normativa, una situació que és 'comprensible' ja que es tracta de 'conflictes d'interessos'.

ESCOLTA-HO

La convivència entre negocis i el descans dels veïns genera friccions, i no només en la restauració i les terrasses, on es produeixen desacords en l'horari de tancament i en el temps que es triga a recollir-les i netejar-les de matinada. Els aparells d'aire condicionat provoquen, segons ha explicat Palacio, soroll i vibracions en els pisos immediatament superiors als establiments. 'Curiosament, és la queixa que més tenim', assenyala Palacio, que afegeix que 'hi ha hagut casos on la cosa s'ha complicat'. L'actuació de la institució s'ha centrat, sobretot, en demanar 'celeritat' en la resolució dels conflictes, que ens alguns casos 's'han allargat molt'.

Un fet que també es produeix en casos on la presència de tallers i obradors implica molèsties. 'Hi ha establiments que utilitzen maquinària que funciona durant tot el dia', argumenta el Síndic, que admet que es tracta de situacions complexes perquè 'si es precinta o es multa l'empresa, s'està afectant la manera de viure de unes persones'.

Sobre les terrasses, Palacio remarca que els conflictes són, per sobre de tot, al voltant dels horaris, unes restriccions que són 'difícils d'establir, però que s'han de complir'. 'Hem detectat casos on es permet als consumidors seguir a la terrassa sense consumir fora d'horari o on fins i tot se'ls serveix', assenyala.

A més, són protagonistes de les queixes les activitats de Festa Major i els lladrucs d'alguns gossos. En el cas de la festa grossa, les demandes se centren en implementar algun tipus de rotació d'espais on se celebren els actes nocturns. Si bé Palacio admet que es tracta d'unes dates especials, sí recomana 'integrar' les associacions afectades a la comissió d'organització de la Festa Major 'perquè hi puguin dir la seva'.

Pel que fa als animals, Palacio ha explicat que les protestes van lligades a gossos que es troben sols a casa i borden durant llargs períodes de temps.







Ramon Palacio

La normativa existeix i cobreix pràcticament tots els casos. Ens trobem només situacions de laxitud en les respostes, que és comprensible a vegades perquè són conflictes entre interessos.

Ramon Palacio ok

Ho hem dit diverses vegades, el Síndic no soluciona el problema. El posa sobre la taula, reforça la queixa del ciutadà i exigeix a l'Ajuntament celeritat i proporcionalitat. Però les decisions les pren l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.