Sam Abrams reivindica el haiku català amb 'Llum a les golfes'

L'escriptor, assagista i crític santcugatenc recull la història del gènere al país en una antologia


  • Comparteix:

Sam Abrams publica un nou llibre de la mà de Viena Edicions / Foto: Cugat.cat

Sam Abrams publica un nou llibre de la mà de Viena Edicions / Foto: Cugat.cat

Més de 1.500 poemes de 96 autors diferents comprenen 112 anys de haikus en català en el nou llibre del santcugatenc Sam Abrams, 'Llum a les golfes'. L'antologia, publicada per Viena Edicions, serveix per reivindicar la importància d'aquest gènere dins la literatura catalana i com va servir per revitalitzar una poesia que s'havia quedat 'estancada' al final del segle XIX. Per les pàgines del llibre hi passegen noms com els de Joan-Salvat Papasseit, Joana Raspall, Montserrat Abelló i Salvador Espriu amb aproximacions a aquest tradicional esquema japonès, de tres versos amb estructura de cinc, set i cinc síl·labes.

ESCOLTA-HO

L'autor d'origen estatunidenc ha passat pel 'Sant Cugat a fons' per presentar el llibre i ha ressaltat el valor del haiku com a eina per modernitzar la poesia a finals del segle XIX. 'Arriba en un moment en el qual les cultures europees han de renova la poesia', assenyala i per això van buscar gèneres que trenquéssin amb la poesia que es feia fins llavors, 'massa llargs, massa emfàtics i massa retòrics', i que el haiku va ser una oportunitat per connectar 'amb la realitat immediata i despullar la poesia'. Un fet curiós, això sí, ja que el gènere es va popularitzar al Japó dos segles abans, de la mà de Matsuo Basho.

Precisament, l'autor japonès, recuperador del haiku al segle XVII, també té un paper al llibre, en aquest cas al títol. 'Llum a les golfes' prové del primer vers de l'únic haiku escrit pel poeta Tomàs Garcés, creat després de rellegir Basho a mitjans dels anys 80. Abrams assenyala que aquestes quatre paraules li serveixen per representar la 'voluntat de renovació' amb la qual va arribar el gènere a la poesia occidental. 'Les golfes representen la tradició ampulosa i anquilosada del segle XIX i la llum és l'arribada del haiku', ha sentenciat.


Sam Abrams

Troben al haiku, un poeta petitísim, de 5-7-5, una forma hiperconcentrada i que els japonesos fan servir per fer apunts al natural i reflexions sobre la natura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.