Mantenir-se segurs a Internet, responsabilitat individual


  • Comparteix:

La policia catalana també lluita contra els delictes a la xarxa / Foto: Cugat Mèdia

La policia catalana també lluita contra els delictes a la xarxa / Foto: Cugat Mèdia

Per estar segur mentre naveguem per Internet, cal assumir que hem de ser responsables en l'ús que en fem. Els Mossos recomanen protegir bé els nostres dispositius, actualitzats i amb antivirus instal·lats, i ser molt curosos amb les pàgines que visitem. A més, també s'ha de ser conscient que algunes pràctiques que poden semblar innòcues, com robar-li el wi-fi a un veí, poden ser constitutius de delicte. El caporal en cap de Policia Comunitària dels Mossos d'Esquadra a Sant Cugat, Joan Ferri, ha passat pel 'Sant Cugat a fons' per donar consells bàsics sobre com hem d'actuar a la xarxa.

ESCOLTA-HO

Ferri ha advertit que no només fer servir una xarxa sense permís pot ser denunciable, sinó que també és punible amenaçar o insultar a algú a les xarxes. Per tot plegat, el cos policial recomana fer servir la xarxa amb consciència i coneixement, especialment per evitar estafes. Les més comunes, lligades a les compres per internet, passen per enviaments que no es corresponen al que s'ha comprat o fins i tot productes que mai no arriben. Per això, insten a comprar només en pàgines fiables, a comprovar que fan servir adreces segures (https) i a conservar sempre el comprovant de compra per poder denunciar si s'escau.

El caporal en cap de Policia Comunitària també adverteix davant les estafes de suplantació d'identitat, especialment en l'àmbit de la banca. 'No et demanaran mai les dades perquè ja les tenen', ha remarcat, i ha recomanat que, en cas que rebem correus on se'ns alerta de possibles conseqüències negatives si no enviem les dades personals, ens posem en contacte amb l'empresa o l'oficina bancària per comprovar si és real. De la mateixa manera, Ferri també ha animat a fer 'comprovacions' si trobem ofertes excessivament atractives en productes o serveis i fins i tot en immobiliària, especialment en lloguers vacacionals.

El principal obstacle a l'hora de lluitar contra els delictes informàtics, ha explicat, és que els delinqüents no han de ser físicament al lloc dels fets, cosa que fa que perseguir-los sigui especialment complicat. Ferri també ha adreçat al web del cos per trobar tots els consells, ampliats, per protegir-se a la xarxa. Els pots consultar en aquest enllaç.




Joan Ferri

Ens trobem en que la gent confia massa. Fins i tot de pàgines estrangeres, no saben l'idioma, donen l'ok a tot, no es fixen si la pàgina es transformar en https, no es queden el comprovant del producte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.