Detecten bactèries resistents als antibiòtics a la fauna salvatge de Catalunya

La troballa permet aventurar que han arribat al medi natural a través de l'activitat humana, especialment dels hospitals


  • Comparteix:

Astor (Accipiter gentilis) / Foto: Centre de Fauna de Torreferrussa

Astor (Accipiter gentilis) / Foto: Centre de Fauna de Torreferrussa

Un estudi ha detectat bactèries resistents als antibiòtics d'importància 'crítica' per als humans a la fauna salvatge de Catalunya. La proliferació d'aquests microorganismes posa en perill l'eficàcia d'aquests fàrmacs i les conclusions presenten una pista preocupant: estan estesos més enllà del cos humà. El treball, a càrrec de l'IRTA-CReSA, la UAB i el Centre de Fauna Salvatge de Torreferrussa s'afegeix als avisos de múltiples estudis, que alerten dels riscos de la presència de bactèries resistents al nostre entorn.

ESCOLTA-HO

Coincidint amb la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics, l'estudi ha analitzat mostres provinents dels animals que han passat pel centre de Torreferrussa i hi ha troba diversos enterobacteris que habitualment es troben en aquesta mena d'espècies. Però els resultats ofereixen una conclusió més preocupant perquè aquests bacteris tenen gens de resistència a diversos antibiòtics com ara la cefalosporina, els carbapenems i les fluorquinolones. Les paraules poden sonar a xinès, però s'entén millor en el cas dels carbapenems per l'altre nom pel qual se'ls coneix: antibiòtics d'últim recurs.

Això implica diversos riscos, des de contagis en persones que hi estan en contacte com també la propagació d'aquests bacteris per part dels animals, majoritàriament aus rapinyaires i eriçons salvatges. La pregunta és, també, com poden haver arribat aquests bacteris a la fauna salvatge. La investigadora de l'IRTA-CReSA Lourdes Migura ha explicat a 'El Pou', la secció de ciència i tecnologia que Cugat Mèdia produeix per a la Xarxa, que tot apunta que les aigües provinents dels hospitals que no han estat desinfectades correctament i els residus de l'activitat ramadera, on també se subministren gran quantitat d'antibiòtics als animals, són les fonts d'aquesta expansió.


Lourdes Migura

Dels hospitals surten aigües que s'acaben filtrant a la terra. També l'activitat ramadera, perquè allà s'utilitzen antimicrobians que han acabat indirectament a la fauna salvatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.