El 20è Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat es reinventa en una edició presencial i virtual

Els nous formats i els nou talents protagonitzaran una edició marcada per les restriccions de la pandèmia


  • Comparteix:

Sant Cugat concentrarà una tardor més la millor poesia catalana en la 20a edició del Festival Nacional de Poesia, que portarà una vintena de propostes en un format híbrid: hi haurà actes presencials i també una clara aposta pel format virtual i audiovisual. Des d'aquest dimarts i fins a l'1 de novembre la ciutat reunirà la millor poesia catalana, tant els nous talents com les figures ja consagrades, amb exposicions i activitats per a tots els públics per a gaudir-la, segons s'expressa amb la imatge del festival, 'amb els cinc sentits'.

I tot això en un moment en què, segons han explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, a la roda de premsa de presentació del festival, la cultura i la poesia són "més necessàries que mai". En tots els actes presencials, que tindran lloc en diferents espais i escenaris de la ciutat, com l'Ateneu, el Celler Modernista, el Teatre-Auditori, el Vilab i la plaça de Lluís Millet se seguiran els protocols del pla de contingència de seguretat i prevenció per la pandèmia de la Covid-19.

14 d'octubre, 20h. Acte inaugural al Teatre-Auditori
Tot i que les activitats ja comencen aquest dimarts, l'acte inaugural, dirigit per l'actor i director Jordi Bosch, serà el 14 d'octubre i girarà al voltant de la figura de Josep Carner en el 50è aniversari de la mort del poeta. 'Josep Carner, l'home sol en la serenitat' mirarà de concentrar una obra "vastíssima" com la de Carner en una hora amb les interpretacions d'Emma Vilarasau, Jordi Boixaderas i Carme Fortuny i les cantants Yolanda i Kathy Sey.

Càpsules poètiques
Aquest any el festival torna a fer una aposta pels nous talents de la poesia catalana. Un dels nous formats és el de les càpsules poètiques audiovisuals realitzades per l'escriptor Jordi Lara, una "nova manera" de fer arribar la poesia i l'art, en aquest cas a través de la imatge, a tota la ciutadania. Un recital de diversos autors que vol aprofitar, a més, el llenguatge audiovisual per "anar més enllà", amb una vintena de càpsules que s'aniran penjant diàriament.

La imatge
La imatge del cartell d'enguany és obra de l'artista Paco Minuesa i mostra un cor del qual hi pengen cinc claus que representen els cinc sentits que han d'obrir les portes de la poesia.
Cartell del Festival
Cartell del Festival


Altres activitats
El festival també retrà homenatge a Sylvia Plath amb un cicle dedicat a la seva poesia i Jordi Pere Cerdà, coincidint amb el centenari del naixement del poeta. Altres dels noms que seran protagonistes de la 20a edició del festival de poesia de Sant Cugat seran Enric Cassasses, que estrena un espectacle sobre la poesia de Víctor Català, Antònia Vicens, Narcís Comadira i Andreu Gomila. Finalment, la Nit de Poesia que tanca el festival la dirigirà enguany Maria Antònia Massanet i té com a punt de partida el vers de Maria-Mercè Marçal, 'Tot era una selva de paraules', per reflexionar sobre el medi ambient i l'emergència climàtica.






Mireia Ingla

Enguany més que mai, estem convençuts de la necessitat de la poesia i de la cultura, un sector que ha passat moments complicats, però poc a poc intentem tirar endavant iniciatives.

Jordi Bosch

Aprofitarem per commemorar la figura del Carner, als 50 anys de la seva mort. Per parlar del Carner, ens hi podríem passar estona i els entesos us dirien coses molt boniques. Un home amb una obra vastíssima. Intentarem en una horeta fer una primera pinzellada, un aroma de Carner.

Jordi Lara

No utilitzem el llenguatge del vídeo com un mal menor, com a resignació, sinó al contrari. Aprofitar les oportunitats que ofereix el llenguatge auidovisual.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.