Sant Cugat reivindica el llegat dels qui van forjar 'el projecte cívic i polític' de la Segona República

La ciutat posa en valor la figura de l'alcalde Codó amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de l'etapa republicana


  • Comparteix:

Sant Cugat ha reivindicat amb tots els honors la figura de l'alcalde de la Segona República a la ciutat, Roc Codó. Ho ha fet amb un acte institucional a la plaça de Barcelona, on es troba l'antic ajuntament, i on s'ha posat de manifest la necessitat de 'recuperar i mantenir la memòria dels qui van forjar el projecte cívic i polític' de l'etapa republicana, la proclamació de la qual va ser just fa 90 anys. Amb motiu de l'efemèride i per fer efectiu el reconeixement, a més, l'Ajuntament instal·larà una placa commemorativa del mandat de Codó al vell consistori.

Es tracta d'un element commemoratiu que, a més, ha elaborat el nét de l'alcalde Codó, el Pep. De fet, la família del polític republicà ha tingut un protagonisme especial en la trobada: el seu nét Pere, cantautor, ha interpretat diferents peces davant dels més 100 assistents a l'acte; el mateix Pep i la néta Irene també han pujat a l'escenari per mostrar la nova placa.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha clos l'acte reivindicant "els valors republicans" són encara "ben vigents". De fet, ha fet una crida a "fer memòria i a no oblidar els homes i les dones que ho van donar tot per uns ideals, fins i tot la llibertat i el més preuat: la pròpia vida". Ingla ha subratllat com Codó es va posar al capdavant del consistori malgrat les "dificultats extraordinàries" de l'època. Aquell esperit, considera, es pot extrapolar als "moments difícils i convulsos que estem vivint a causa de la crisi sanitària, econòmica, social i política".

També ha celebrat la figura de Codó l'historiador santcugatenc José Fernando Mota: "És una persona que sí que estava al costat bo de la història, fidel a les idees que deien 'Llibertat, Igualtat i Fraternitat'. El mateix Mota ha ofert una dissertació sobre la vida de l'alcalde republicà, tant des del seu caràcter polític com professional i personal.

La commemoració ha arrencat fent un viatge en el temps, nou dècades enrere, amb una dramatització de l'arribada del president Lluís Companys a Sant Cugat, que s'ha adreçat a una multitud nerviosa i expectant perquè es proclamés la República.

Companys 'ha tornat' a Sant Cugat
Companys 'ha tornat' a Sant Cugat / Foto: Lali Puig

Més activitats

Amb motiu de la commemoració de la proclamació de la Segona República, la plaça de Barcelona acull l'exposició 'Roc Codó: l'home compromès', que es pot veure a la plaça de Barcelona fins al 28 d'abril. Es tracta d'una mostra produïda per la regidoria de Memòria Històrica amb imatges cedides per la família de Codó, l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i l'Arxiu Municipal, així com d'altres cedides per altres col·lectius i entitats.

A més, aquest dissabte a les 12 h, l'historiador José Fernando Mota, es posarà al capdavant d'un itinerari guiat per conèixer 'El Sant Cugat republicà'. El punt de trobada serà el Claustre del Monestir i cal reservar plaça enviant un correu electrònic a museu@santcugat.cat o trucant al 93 675 99 51.

Per complementar tot plegat, l'historiador santcugatenc Josep Maria Figueres oferirà la xerrada 'Companys a Sant Cugat'. Serà una ponència que tindrà lloc el 26 d'abril a les set de la tarda al Museu de Sant Cugat.

Mira aquí l'acte íntegre




Mireia Ingla

Faig una crida a fer memòria i no oblidar mai aquells que ho van donar tot per la llibertat. Encoratjo tothom a recuperar i mantenir la memòria dels qui van forjar el projecte cívic i polític, com l'alcalde Codó.

José Fernando Mota

Era una persona que sí que estava al costat bo de la història. Representa a tota una generació que defensava la Llibertat, Igualtat i Fraternitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.