Papik Fisas (Cases Passives): 'No hi ha millor eficiència energètica que aquella energia que no es consumeix'

Cugat Mèdia aborda la necessitat de reduir l'empremta ecològica i el consum energètic en matèria d'habitatge


  • Comparteix:

Pràcticament un terç dels materials que s'obtenen dels recursos naturals s'utilitzen en el sector de la construcció, que ja és responsable del 28% de les emissions de CO2 de tot el planeta. Des de fa uns quants anys proliferen empreses i entitats que impulsen tècniques, dissenys i materials amb l'objectiu de fer les cases més respectuoses amb el medi ambient, des de la construcció fins al consum energètic que generen. Un d'aquests models són les cases passives, que han deixat de ser una utopia o un privilegi per convertir-se en una tendència creixent que marca el camí de l'arquitectura i la construcció del futur. Cugat Mèdia parla amb Papik Fisas, fundador de Papik Cases Passives, per conèixer de primera mà aquest tipus d'habitatge.

ESCOLTA-HO

Fa més de 20 anys vas fundar Papik Cases Passives, però fins aleshores no et dedicaves a això, et dedicaves a la fusteria.
Fa més de 25 anys que estem a Sant Cugat. Vam començar com a fusters i va arribar un moment en què vam veure que sobretot fèiem mobles a mida, portes, finestres i cobertes. Cada cop més, la gent demanava menys moble a mida i més moble fet. Aleshores se'ns va acudir reconvertir l'empresa cap a aquesta direcció. Des d'aleshores vam començar a fer formació per construir cases passives.

En quin moment vas decidir que calia fer el salt? Aquest renovar-se o morir que han viscut moltes professions.
Realment no va tan deslligat del que ja fèiem. Les cases passives que construïm, estan fetes principalment de fusta. Per tant, tot el coneixement que teníem ens anava molt bé. La transició no va ser tan complicada com si haguéssim vingut d'un altre sector.

Què és exactament una casa passiva?
Una casa passiva és una casa amb una eficiència energètica molt alta, seria una casa A+, per entendre'ns.

Quins conceptes són importants per poder dir que una casa és passiva o que té una eficiència energètica molt alta?
Ho podríem resumir en tres factors. El primer, seria l'orientació. Per a nosaltres l'orientació és vital perquè realment considerem el sol com la principal font de calor per escalfar la casa a l'hivern. Per tant, necessitarem orientar l'habitatge el màxim possible al sud, per tenir la màxima captació de calor.

El segon factor seria l'aïllament. Això està relacionat amb les parets, la coberta i també els tancaments.

Quins materials trobem en l'aïllament d'aquest tipus de construcció?
La fusta, per exemple, s'utilitza com a element clau en l'estructura principal. És un element que funciona molt bé tèrmicament i és sostenible. Ara bé, com a aïllament tèrmic utilitzem la cel·lulosa.

Quin tipus de cel·lulosa?
Utilitzem paper de diari reciclat, que és un punt de sostenibilitat afegit.

Ens falta el tercer factor.
Doncs potser és el factor més desconegut, estem parlant de l'estanquitat a l'aire.

Què vol dir això?
Si tenim aquesta casa molt ben orientada i molt ben aïllada, també necessitarem que sigui molt estanca a l'aire. Això significa que tot el procés constructiu ha d'estar pensat des de l'inici en generar una caixa tan estanca com sigui possible. Si realment és molt estanca, tota aquella energia que produïm a dins, s'hi quedarà.

Ja tenim els tres factors. Però si bé hem parlat de la importància de l'estanquitat de l'habitatge, la ventilació també deu ser un dels punts clau.
Efectivament. Parlem per exemple del cas d'una finestra, que ha de complir un seguit de requisits. El primer és l'estanquitat. Aquestes finestres tenen un gruix considerable i unes juntes de goma que reforcen aquesta estanquitat. Un altre element important és el vidre, que ha de ser de molta qualitat. D'aquesta manera, a l'estiu, ens ajudarà que el sol no ens escalfi tant la casa.

Clar, aquesta estanquitat de la qual tant estem parlant s'ha de tenir en compte tant a l'hivern com a l'estiu. Ens ha d'aïllar del fred i també de la calor.
Exactament. Ja tenim una casa que és molt aïllada i molt estanca, però aquestes cases també s'han de ventilar.

I això com es fa? Perquè pot semblar poc compatible amb l'estanquitat de la qual tant hem parlat.
Bàsicament s'utilitza una màquina que ventila la casa d'una forma eficient i automàtica.

Com fa la ventilació aquesta màquina?
Agafa l'aire a través d'uns conductes que hi ha a la cuina i als lavabos i el treu directament al carrer. Per un altre tub, agafa l'aire del carrer i l'introdueix directament, a través d'uns altres conductes, als dormitoris i al menjador. Quina és la gràcia d'aquesta màquina? Doncs que quan fa aquest intercanvi d'aires, agafa la temperatura de l'aire que ja tenim escalfat a casa i preescalfa l'aire que ve de fora. Hem d'aconseguir ventilar la casa de forma controlada sense perdre temperatura.

Les cases passives van començar a països nòrdics on l'hermetisme és clau per evitar el fred, però el clima mediterrani no és igual. Què passa quan arriba l'estiu i les temperatures més altes?
Efectivament aquí patim més el sobreescalfament. Tot aquest sistema que està pensat per climes més freds ha tingut una adaptació per a climes més càlids. En el nostre cas, és molt important posar proteccions solars per protegir l'habitatge de la calor de l'estiu.

Quins mecanismes s'utilitzen per aconseguir-ho?
Doncs per exemple les persianes. Unes de les que van més bé són les plegables i orientables. L'avantatge d'aquest tipus de persianes és que, com que no tenen caixa, no generen ponts tèrmics i el segon element, i potser el més important, és que ens permeten orientar-les per protegir els vidres del sol.

S'ha de renunciar al confort per viure en una casa passiva?
En absolut. Tots aquests conceptes ens donen molt confort. A part, la màquina de ventilació ens dona una qualitat de l'aire molt bona.

Per què?
La màquina està funcionant tot el dia. Per tant, està ventilant la casa 24 hores de forma eficient. Això fa que no tinguem condensació ni toxicitat a l'aire i que els ppm estiguin sempre a nivells molt baixos.

Com ho aconsegueix?
La màquina de ventilació, que ja hem dit que funciona tot el dia, té un seguit de filtres que impedeixen que partícules de pols, pol·len i àcars, entre d'altres, no penetrin a la casa. De fet, aquest 2021 el codi tècnic ja havia d'incloure l'obligatorietat d'instal·lar aquestes màquines. Aquí anem lents, i potser encara tardarà una mica, però està clar que això acabarà sent obligatori com a la majoria de països d'Europa on ja ho és.

Aprofitant que parles de legislació, l'administració, a través de les lleis, obligada cada cop més a construir tenint en compte l'eficiència energètica. Vosaltres ho heu notat?
Molt a poc a poc, però cada cop tots els polítics van més en aquesta línia. Actualment a Catalunya encara tenim molt poques ajudes. Ara per ara, hi ha una rebaixa aproximada 50% a la taxa de la llicència, però a molts països d'Europa les cases passives estan exemptes de pagar l'IBI per tota la vida. Es considera que, no només t'estàs fent una casa que tindrà un estalvi energètic per a l'usuari i que a més, tindrà beneficis per a la comunitat.

Ara que parles de comunitat. Les cases unifamiliars no serien el paradigma de l'eficiència energètica. Es poden blocs de pisos passius o fins i tot rehabilitacions d'edificis prèviament construïts?
Sí, i tant. Fer un bloc de pisos eficients de fet és una mica més senzill.

Per què?
El voltant i la coberta són menors per metre quadrat i, per tant, és fàcil fer-ho eficient. De fet, cada cop se n'estan fent més a les ciutats. I pel que fa a les rehabilitacions, també es pot fer perfectament. Ara bé, en aquest cas, l'eficiència no serà mai igual que la d'una construcció nova.

I si parlem de la butxaca, la construcció d'una casa passiva és més cara o no que la d'un habitatge convencional?
El preu del metre quadrat d'una casa passiva està al voltant d'uns 1.200 euros.

Això és més car o més barat?
Seria un cost molt similar al d'una construcció tradicional fet amb un sistema similar. És a dir, uns acabats de finestres, terres... semblants. Es parla que el preu ser al voltant d'un 3% més elevat.

I aquest 3% de sobrecost quan es calcula que es tarda a amortitzar amb l'estalvi energètic?
Doncs es parla d'entre tres i cinc anys, però et puc assegurar que realment la recuperació és abans. L'eficiència pot arribar fins al 80%. En el cas de les rehabilitacions, hi ha habitatges que són molt i molt ineficients i, tenint en compte que el preu de l'energia cada cop és més alt, aquesta recuperació és molt més ràpida.

Amb les cases passives ens acostarem al consum zero?
Evidentment. Hem de pensar que no hi ha millor eficiència energètica que aquella energia que no es consumeix. Per tant, com més alt és el grau d'eficiència energètica d'una casa, menor serà la demanda energètica que necessita i, per tant, menor el cost de la factura. Si realment tenim una alta eficiència energètica i una demanda molt baixa, amb un parell de plaques fotovoltaiques, és molt fàcil que aquesta casa funcioni pràcticament sola i necessiti molt poca energia.

Per acabar, et demano que facis la carta als Reis d'Orient, o a les administracions en aquest cas. Què necessitem per avançar cap a un model de construcció més sostenible i més respectuós?
A l'administració li demanaria que es tingui en compte el grau d'eficiència energètica que s'aconsegueix en paral·lel a la normativa. Hi ha molts ajuntaments que ens demanen que posem plaques solars independentment del grau d'eficiència energètica que tingui la casa. Això és una cosa una mica absurda. Si un client vol fer una casa molt eficient i prefereix posar, per exemple, un sistema d'aerotèrmia en comptes de plaques solars, doncs creiem que és molt més interessant anar cap aquí. És a dir, fer una casa amb la menor demanda d'energia possible que no posar una teulada plena de plaques perquè la casa no és eficient i malbarata l'energia.

Hi pot haver cases que generin més energia de la que consumeixen?
Sí, ja hi ha moltes cases de les quals estem realitzant que ja funcionen així. És a dir, per una banda podem fer cases que són completament autònomes, que cada vegada n'hi ha més. L'energia que necessiten aquestes cases és tan petita, que amb un sistema molt senzill de bateries en fa prou perquè la casa sigui autònoma. Si a més vols acumular una mica més d'energia, és capaç de generar-ne. Cada dia anem més cap aquesta línia i hi ha cases que es diuen positives, que ja són capaces de generar més energia de la que necessiten per funcionar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.