Fer front a les espècies invasores per protegir la biodiversitat local

La Unió Santcugatenca ha acollit la xerrada 'Gestió de les espècies exòtiques invasores a Sant Cugat'


  • Comparteix:

Un moment de la xerrada, aquest dimecres a La Unió / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la xerrada, aquest dimecres a La Unió / Foto: Cugat Mèdia

El mosquit tigre, la vespa asiàtica i la cotorra són les principals espècies exòtiques invasores de Sant Cugat i afecten tant al medi com a les persones. Ho ha dit el tècnic de Salut Pública de l'Ajuntament Pol Manjón a la xerrada sobre la gestió de les espècies exòtiques invasores de la ciutat, que ha tingut lloc aquest dimecres a La Unió Santcugatenca. La ponència també ha comptat amb la presència del tècnic de Gestió i Benestar Animal Enric Ortega, qui ha ressaltat l'estany de la Guinardera, l'estany dels Alous, el pantà de Can Borrell i l'àmbit forestal com les zones que acullen més espècies exòtiques invasores del terme municipal.

A la trobada hi han assistit membres de la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS), que s'han mostrat contraris als mètodes per eradicar aquestes espècies invasores. La membre de l'entitat Marta Guàrdia ha reclamat estudis científics que avalin l'impacte negatiu de les espècies declarades invasores. De fet, ha posat sobre la taula que aquests éssers vius poden beneficiar, també, espècies autòctones. Així, reclama controls poblacionals "ètics" i una revisió del que suposen aquestes espècies pel medi.

En aquest sentit, des de l'Ajuntament estan elaborant un catàleg de vertebrats de la zona urbana del municipi per tal de facilitar la distinció de les espècies autòctones, exòtiques, invasores i les que estan en perill d'extinció i contribuïr, així, a la seva supervivència.

Per la seva banda, la Generalitat facilita eines a les administracions locals per tal d'afavorir la detecció precoç d'espècies exòtiques i i posa un correu electrònic (especiesinvasores.es@gencat.cat) a disposició de la ciutadania com a contacte per comunicar noves troballes. Des de l'executiu català també està disponible una web especialitzada amb aquesta tipologia d'espècies on ha publicat dos manuals encarregats al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. La plataforma en qüestió també destaca per un fàcil accés a les autoritzacions o tràmits en línia obligatoris en cas de disposar personalment d'una espècie exòtica.

A la xerrada d'aquest dimecres també hi han assistit el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo, i la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.