Imatge d'arxiu de la Casa de la Vila de Valldoreix / Foto: EMD

Imatge d'arxiu de la Casa de la Vila de Valldoreix / Foto: EMD

  • Sergio Morales
  • | el 27/mai/23

Valldoreix és un territori que pertany al terme municipal de Sant Cugat, però que té certa autonomia administrativa, gestionada des de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). Aquesta autonomia està reconeguda des de 1958, amb la creació de l'Entitat Local Menor. Així, el 1979 la vila va viure la seva primera convocatòria d'eleccions. L'historiador valldoreixenc Juanjo Cortés, i ara candidat a la presidència de l'EMD, ha facilitat a Cugat Mèdia els resultats als comicis des de llavors, tant qui va guanyar la presidència, com els resultats de les votacions per triar la composició del ple de Sant Cugat, com qui ha configurat el plenari descentralitzat.

Amb el sistema electoral de les EMD, la ciutadania elegeix de manera directa qui ocupa la presidència. Pel que fa a les vocalies, són els grups municipals de l'Ajuntament de Sant Cugat qui les designen. Del recompte del districte 3, que comprèn els col·legis de Valldoreix, se n'extreu la representació proporcional de vocals, a partir de la Llei d'Hondt, que tindrà cada candidatura a l'EMD. Això vol dir que els vocals s'elegeixen a partir dels vots a Valldoreix de les candidatures que es presenten al conjunt del municipi. En tot cas, aquest sistema s'aplica des de 1991; fins llavors, la composició de les vocalies es feia amb els resultats electorals a tot el terme municipal de Sant Cugat. Cugat Mèdia recull aquí els detalls del sistema electoral de l'administració de la vila.

Foto: Cugat Mèdia
Josep Lluís Martínez, del PSC, va ser el primer president de l'EMD després de la restitució de la democràcia. Va aconseguir guanyar amb només 87 vots, set més que els que va aconseguir l'independent Josan Ferrer, que havia estat al capdavant de l'administració descentralitzada fins la celebració dels comicis. Els presidenciable de CiU, Eduard Caballero (64 vots); el del PSUC, Josep Ambrós (40); i Albert Badia (6) van completar la classificació.

En aquests comicis, la composició del ple (el president més quatre vocalies) es feia d'acord al resultat electoral a tot el terme municipal de Sant Cugat. Així, les vocalies es van repartir així: dues per al PSC, una per a CiU i una altra per al PSUC.

Foto: Cugat Mèdia
L'independent Francesc Orús va guanyar les eleccions a la vila el 1983, amb 671 vots. Només tenia un adversari, el fins llavors president Josep Lluís Martínez, del PSC, que va aconseguir 609 suports. Pel que fa a la composició de la junta de veïns, encara es feia d'acord amb els resultats a tot el terme municipal de Sant Cugat. Així, el PSC (que a Valldoreix va ser segona força), va aconseguir tres vocalies, dels quals una la van cedir al PSUC; i CiU va tenir-ne una només.

Foto: Cugat Mèdia
Les últimes eleccions municipals dels anys 80 van fer president el candida de CiU, Miquel Massanés, amb 887 vots. Joan Gaya, llavors al PSC, va quedar segon amb 282 vots; mentre que Montserrat Turu, representant d'Iniciativa per Catalunya (IC), va aconseguir 174 suports.

Aquestes eleccions van ser les últimes on el resultat de tota la ciutat de Sant Cugat determinava la composició de les vocalies a la junta de veïns. Així, CiU va obtenir tres representants, un dels quals van cedir a Alianza Popular; i el PSC va obtenir-ne una altra.

Foto: Cugat Mèdia
Miquel Massanés va revalidar la presidència, però ho va fer sota les sigles d'UNIS, amb 460 vots. La Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV), amb Carmen Pérez, va obtenir 433 vots; CiU, amb Jaume Sanmartí de candidat, va aconseguir 379 suports; i Pantaleó de Miguel, del PP, va sumar 109 vots.

A partir d'aquest mandat, la composició del ple es fa d'acord amb els resultats que han obtingut les candidatures santcugatenques al districte 3, és a dir, el que engloba Valldoreix. D'aquesta manera, CiU va aconseguir dues vocalies i el PSC i UNIS van obtenir una cadascun.

Foto: Cugat Mèdia
Jaume Sanmartí, llavors representant de CiU, va esdevenir president de l'EMD amb 690 vots. Els altres candidats van ser Carmen Pérez, del PSC (490 vots); Eduard Recasens, d'UNIS (378); Pantaleón de Miguel, del PP (222) i Enrique de la Pezuela, d'IC (155 vots). Les vocalies se les van endur CiU (2), el PSC (1) i el PP (1).

Foto: Cugat Mèdia
Les últimes eleccions del segle passat les va guanyar a Valldoreix Miquel Paraira, de CiU, amb 849 vots. Carmen Pérez, del CPCV, va quedar segona amb 770 vots; Guifré Montoto, d'ERC, va aconseguir 267 vots; mentre que Pantaleón de Miquel, del PP, va sumar 260 suports. La distribució de les vocalies va ser la mateixa del mandat anterior: CiU (2), el PSC (1) i el PP (1).

Foto: Cugat Mèdia
La presidenciable del Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV), Montserrat Turu, va guanyar els comicis amb 1.421 suports. Francesc Cardoner, llavors representant de CiU, va aconseguir 1.076 vots. A la cua de la classificació van quedar José María Canals, del PP (293 vots) i Pantaleón de Miguel, ara per UNIS (135 vots).

Aquest mandat, el nombre de vocalies va augmentar d'acord amb el creixement demogràfic de la vila. Per tant, des de llavors hi ha vuit vocals més el president. Així va quedar la composició del plenari: CiU (3), PSC (2), ERC (1), IC (1) i PP (1).

Foto: Cugat Mèdia
Montserrat Turu, candidata del CPCV, va revalidar la presidència amb 1.341 vots. Josep Puig es va presentar per CiU per primer cop i va quedar segon, amb 1.290 vots. José María Canals, del PP, va ser el tercer candidat i va aconseguir 224 vots.

El plenari va quedar constituït amb majoria de CiU, amb cinc vocals. IC, el PSC i ERC van aconseguir un vocal cadascun.

Foto: Cugat Mèdia
Josep Puig, per CiU, va guanyar les eleccions a la presidència de Valldoreix, amb 1.450 vots, lluny del segon candidat, Joan Gaya, del CPCV, que va aconseguir 731 vots. Van completar la classificació José María Canals, del PP, amb 274 vots; Arnau Martorell, de la CUP, amb 164 vots; i Jaume Sanmartí, ara representant de Solidaritat per la Independència, amb 116 vots.

CiU es va endur sis vocalies; les altres dues van quedar en mans d'IC i del PP.

Foto: Cugat Mèdia
CiU, ara en coalició amb la platorma Actuem, va revalidar la presidència de Josep Puig amb 1.113 vots. Noël Climent, de Valldoreix Decideix, va obtenir 771 suports; Jaume Sanmartí, ara en representació de Gent per Valldoreix, va sumar 587 vots. Francesc Cardoner, representant de la candidatura M'agrada Valldoreix, va obtenir 335 vots; mentre que Cs, amb Roberto Torrecilla, va obtenir 278 vots; i José María Canals, del PP, va recollir 226 suports.

Pel que fa a la composició plenària, CiU va endur-se quatre vocalies; la CUP-PC va irrompre al plenari amb dues; ERC i Cs van quedar-se una cadascun.

Foto: Cugat Mèdia
Josep Puig va revalidar la presidència per tercer cop consecutiu, com a candidat de Junts, amb 1.505 vots. Xavier Humet, de Guanyem, va quedar segon amb 1.301 vots; i la candidata del PSC, Susanna Casta, va obtenir 520 suports. Sergio Blázquez, de Cs, va recollir 391 vots; Marta Salvador, del PP, va obtenir-ne 212; i David Sempere, de Primàries, va aconseguir 88.

La composició plenària del mandat va quedar així: tres vocals per a Junts, dos per a ERC-MES, un per a la CUP-PC, un per a Cs i un altre per al PSC.

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat