Imatge d'arxiu d'un habitatge de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'un habitatge de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

  • Albert Solé
  • | el 19/mai/23

Cugat Mèdia ha demanat a tots els candidats que resumissin en un minut les seves propostes en sis temes de campanya diferents. Comencem amb les 15 propostes en matèria d'habitatge, que és un dels punts clau de tots els programes electorals perquè és la principal preocupació del veïnat de Sant Cugat. Els tres candidats dels partits de govern, defensen la feina feta, i ERC posa en valor que han sigut els primers a posar el problema sobre la taula. Junts i PDeCAT defensen que s'ha de protegir el model de Sant Cugat de blocs de pisos baixos i es posicionen en contra del projecte de Ragull Centre. En Comú Podem, el PP i Valents es mostren contraris al projecte de Ca n'Ametller i FNC i Independents demanen que la Sareb cedeixi els seus pisos a Sant Cugat per fer-ne habitatge social.


MIRA ELS VÍDEOS AMB LES PROPOSTES DELS 15 PARTITS SOBRE HABITATGE

ERC-Acord Municipal (AM)

Foto: Cugat Mèdia
"Sent la ciutat del país amb el preu de l'habitatge més car, aquest és un dels problemes que aquests quatre anys hem posat sobre la taula. Jo hi he fet un especial incís perquè em preocupa que els meus fills i filles no es puguin quedar a viure a Sant Cugat. Planificar un pla d'habitatge per aconseguir al màxim possible d'habitatge assequible des de fórmules diverses, col·laboracions público-privades i cooperatives, ha de ser l'objectiu d'aquesta ciutat. Arribar com a mínim a un 10%, perquè ara no som ni al 3%. El benestar i qualitat de vida de la nostra ciutat ha de ser per a tothom, perquè si no, no podem dir que tenim una ciutat d'èxit, sinó tot el contrari. Això implica planificar primer i després començar a construir".

Junts per Sant Cugat-Compromís Municipal (CM)

Foto: Cugat Mèdia
"Entre els anys 90 i 2019 es van fer fins a 1.800 pisos de lloguer i venda de protecció oficial. En aquest mandat no se n'ha fet cap, s'han lliurat les claus de pisos començats o programats en el mandat de l'alcaldessa Mercè Conesa i Carmela Fortuny. Hem de continuar fent habitatge públic, però sempre amb consens, parlant amb la ciutat. No podem fer experiments com el que es pretenia fer a Ragull Centre amb dues torres de 12 plantes, que es volien replicar a 20 espais més de Sant Cugat. Nosaltres hem plantejat un contenciós administratiu contra aquest projecte. Volem defensar el model d'habitatge que s'ha fet durant els anys de l'alcalde Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny. I també treballar polítiques d'ocupació per ajudar els joves perquè trobin feina a Sant Cugat i puguin entrar al mercat de l'habitatge".

Partit Demòcrata Europeu Català-Units per Sant Cugat-Ara Pacte Local (PDeCAT-UxSC-ARA PL)

Foto: Cugat Mèdia
"Volem recuperar el model de Sant Cugat, el model que ens agrada, que seria planta+2, màxim planta+4. I, d'altra banda, el que ens agradaria és que la gent jove de Sant Cugat tingui més fàcil obtenir els pisos de Promusa, i per això mirarem d'ampliar els anys que calen per tenir més punts".

PSC-Candidatura de Progrés (CP)

Foto: Cugat Mèdia
"La nostra proposta d'habitatge és ambiciosa. No només per tot el que hem fet en aquest mandat, sinó per la planificació de Promusa 2030. Volem promocionar habitatge allà on puguem operar amb microurbanisme. Aquelles petites parcel·les que ens poden generar més adquisició d'habitatge protegit. Sabem que els preus de l'habitatge és inassequible per molts de ciutadans de Sant Cugat. Hem de posar-hi remei, incentivar-ho i bonificar-ho. En el nostre programa hi ha moltes actuacions en aquest àmbit, i hem de continuar fent un esforç. El govern d'Espanya ha posat moltes d'aquestes qüestions sobre la taula i caldrà desenvolupar-les".

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (Cs)

Foto: Cugat Mèdia
"Des de Ciutadans creiem que ha arribat el moment de millorar els serveis de la ciutat. És necessari habitatge de protecció oficial i creiem que hem d'arribar al 5%. A més, també hem de tenir infraestructures i serveis que falten a altres punts de la ciutat. És el moment de reafirmar la ciutat per damunt de fer inversions amb creixement desmesurat de la ciutat".

CUP-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)

Foto: Cugat Mèdia
"És un problema molt greu a la nostra ciutat perquè no totes les butxaques poden permetre's viure aquí i, per tant, s'han de planificar tantes noves promocions d'habitatge públic com puguem. Aquest mandat hem lliurat uns 150 habitatges de protecció oficial i hem posat les bases perquè el mandat següent sigui el mandat de l'habitatge públic amb una previsió d'entrega de 330 habitatges. Tanmateix, cal fer tot el que estigui a la nostra mà, cal planificar la ciutat, cal pensar-la en funció de les necessitats i de les persones per poder fer front a les despeses de l'habitatge. I també garantir els drets dels llogaters i, per tant, vetllar per les bones pràctiques de les agències immobiliàries i així garantir els drets de l'habitatge a Sant Cugat".

Vox

Foto: Cugat Mèdia
"Amb Vox arribarem a un 9% de ràtio d'habitatge públic protegit de lloguer social. Això sí, fent una discriminació positiva i control preferencial de prioritat nacional establerta a Sant Cugat. Per a Vox, les famílies són molt important, i coneixem que moltes han de marxar. Per a la gent jove, cada cop és més complicat emancipar-se. Crearem l'oficina antiocupació per donar suport al ciutadà i impulsarem tota mena de mesures en contra de l'ocupació".

Sant Cugat En Comú Podem-Confluència (SCECP-C)

Foto: Cugat Mèdia
"L'habitatge és per nosaltres una de les grans prioritats, i ho és igual que per la majoria de la ciutadania que en les diferents enquestes que es fan, situen l'habitatge com un dels problemes més urgents. Tenim un lloguer mitjà de 1.500 euros, que és més de la meitat que un sou normal pot pagar i, per tant, és una de les grans prioritats del proper mandat. En aquests últims quatre anys sí que s'han fet polítiques com el Pla d'habitatge Assequible, que celebrem, però veiem que segueix apostant per una gran bossa d'habitatges a Ca n'Ametller, que creiem que és el conte de la lletera. Ens calen polítiques que vagin molt més enllà que només la construcció, ens cal que aquell habitatge unifamiliar es pugui convertir en plurifamiliar, ens cal avançar en l'habitatge cooperatiu i en moltes altres propostes".

Partit Popular (PP)

Foto: Cugat Mèdia
"L'habitatge és un dels grans problemes de Sant Cugat. Tenim projectat un nou barri que pot convertir-se en un nou Volpelleres, on no es va planificar bé el creixement de la ciutat. Volem que el creixement de Sant Cugat sigui ordenat i sigui per fases, per tant, no estem d'acord en un barri de Ca n'Ametller tal com està plantejat avui en dia. A part, en habitatge hem de millorar molt, hem d'aconseguir construir habitatge públic però ben gestionat. Ara tenim promocions mal gestionades. I a més, hem de vetllar perquè els joves tinguin habitatge de lloguer, nosaltres el planificarem de manera ordenada, coherent i econòmicament sostenible".

Convergents (CNV)

Foto: Cugat Mèdia
"Amb l'habitatge Sant Cugat té un problema, però només per als joves i la gent gran, que no poden accedir als preus que hi ha a Sant Cugat. Hem de construir pisos assequibles, però que siguin de bona qualitat. Estic cansada de veure pisos de promoció oficial que després han tingut molts problemes d'inundacions".

Front Nacional de Catalunya (FNC)

Foto: Cugat Mèdia
"En cada enquesta els joves diuen que han de marxar de la ciutat perquè no poden accedir a l'habitatge. Nosaltres això ho tenim molt treballat, ajudarem des de l'Ajuntament perquè els joves es puguin emancipar a un preu assequible a Sant Cugat; produirem molt habitatge públic que vagi per als joves i la gent gran. I obligarem la Sareb a complir els compromisos que té de posar els seus habitatges per Sant Cugat. Una part unirà a persones amb risc d'exclusió social".

Independents Sant Cugat-Independents de Catalunya (ISC-IDC)

Foto: Cugat Mèdia
"Considerem que s'ha de promoure accions per a l'habitatge assequible. S'ha de fer molta intervenció en la negociació amb el parc d'habitatge privat. S'ha d'intervenir també en el parc d'habitatge que té la Sareb i les entitats financeres, i utilitzar altres fórmules, com el canvi d'ús de locals comercials buits".

Iniciativa Municipal de Persones Unides Lliures i Solidàriament (IMPULS)

Foto: Cugat Mèdia
"Sant Cugat està patint un problema demogràfic i un problema d'habitatge molt gran, que cada any es va sumant. Proposen la construcció d'edificis de protecció oficial de lloguer perquè aquestes famílies que no es poden permetre un pis tinguin accés al seu primer habitatge. Oferim fins a un 50% de descompte en l'IBI a persones més grans de 80 anys, i a aquelles famílies amb infants de 0 a 3 anys".

PACMA

Foto: Cugat Mèdia
"En l'habitatge podem concloure que després de tants anys vivim en una entelèquia, que és que si seguim posant totxos podrem abaixar els preus del lloguer i la compra. Nosaltres preferim els models del nord d'Europa, on es poden fer associacions i cooperatives de llogaters per poder tenir més força a l'hora de la compra d'habitatge. Plantegem aquest canvi de model, no sempre més totxos vol dir menys costos".

Valents

Foto: Cugat Mèdia
"Una de les mancances més gran de Sant Cugat és l'habitatge. Els nostres fills han de marxar fora perquè no poden viure amb els preus que hi ha aquí. Nosaltres proposem un habitatge social, però dirigit especialment als joves, tant si volen viure junts o si volen independitzar-se completament. Això ha sigut una decepció d'aquest govern d'esquerres, que pràcticament no ha dut a terme cap projecte endavant, i ens emplaça al projecte de Ca n'Ametller com si fos l'arcàdia. No, hem de fer coses immediatament, com aprofitar la rehabilitació".

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat