Imatge d'arxiu de la grua municipal / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la grua municipal / Foto: Cugat Mèdia

  • Mar Castro
  • | el 21/mai/23

Cugat Mèdia ha demanat a tots els candidats que resumissin en un minut les seves propostes en sis temes de campanya diferents. La municipalització de serveis (com l'aigua, el servei de grua o la neteja d'edificis) ha estat en aquest darrer mandat un dels punts de debat. Els tres candidats dels partits de govern (ERC-PSC-CUP) defensen la creació de l'empresa pública de gestió de serveis, creada, precisament, en aquest sentit. Una postura que també comparteixen des de Sant Cugat En Comú Podem. Partits com Junts i PDeCAT defensen estudiar bé cada servei per decidir què es gestiona a través de l'administració i què es pot externalitzar. Una idea compartida també per Ciutadans, el PP, Independents i Impuls. Per la seva banda, Convergents, el Front Nacional de Catalunya i Valents es mostren contraris a la municipalització de serveis.


MIRA ELS VÍDEOS AMB LES PROPOSTES DELS 15 PARTITS SOBRE MUNICIPALITZACIONS

ERC-Acord Municipal (AM)

Foto: Cugat Mèdia
"Aquest govern el que ha fet és crear i treballar per tenir a punt, que gairebé ja ho està, una empresa pública de gestió de serveis que ha d'assumir, primer, la grua municipal, i després la neteja dels edificis públics. Això és la primera part, però, hem d'anar més enllà i assumir tota la part de mobilitat que en aquests moments gestiona l'empresa Promusa. L'objectiu de tenir una empresa municipal, sobretot, és per una qüestió d'eficiència, que resolgui molt més els problemes que té la ciutadania. És per això que ERC aposta per aquest model de gestió d'alguns serveis públics".

Junts per Sant Cugat-Compromís Municipal (CM)

Foto: Cugat Mèdia
"El nostre objectiu és fer més amb menys. Sembla difícil, però això és possible i és el que hem de fer des de l'administració pública. Què vol dir això? Doncs treballar i donar el millor servei possible a la ciutat, en tots els àmbits. Estem parlant, per exemple, de la recollida d'escombraries, del manteniment de la ciutat, de la neteja... i que al ciutadà li costi el menys possible. Per tant, això passa per una revisió dels contractes, per controlar les empreses concessionàries, perquè donin, insisteixo, el millor servei possible. Això passa també per una bona gestió interna de l'Ajuntament, per tenir un bon pressupost, que actualment no tenim. És inaudit que amb una majoria com té el tripartit, no siguem capaços de fer un pressupost on marquem totes les línies, totes les inversions, tots els pagaments, totes les polítiques que volem fer. Per tant, el que volem fer és el millor i que costi el menys possible a la ciutat".

Partit Demòcrata Europeu Català-Units per Sant Cugat-Ara Pacte Local (PDeCAT-UxSC-ARA PL)

Foto: Cugat Mèdia
"En relació a la municipalització dels serveis, nosaltres ni ens posicionem a favor ni en contra. Considerem que s'ha de fer un estudi amb propostes de serveis i costos. Ens hi trobaran en aquelles que tinguin una millor relació entre la qualitat i el servei".

PSC-Candidatura de Progrés (CP)

Foto: Cugat Mèdia
"Quan parlem de municipalitzacions, a tothom li ve al cap la remunicipalització del servei de l'aigua. És un debat que fa anys qye està vigent. L'AMB té plantejat un estudi per veure quina és la millor opció en la gestió de l'aigua, sigui una remunicipalització o a través d'una empresa mixta, però que en cap cas mai estarà en mans privades, sinó que serà a través d'una gestió mixta público-privada. En aquest sentit, nosaltres hem plantejat la creació d'una empresa municipal de serveis que pugui gestionar diferents serveis com la neteja d'edificis municipals, el servei de grua... Hem de ser molt curosos perquè no sempre la municipalització dels serveis és una millora en el propi servei, ni tampoc en l'abaratiment de costos".

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (Cs)

Foto: Cugat Mèdia
"Entenem que és necessari municipalitzar alguns dels serveis, però uns altres serveis tan importants com pot ser l'aigua s'ha de debatre. És una necessitat de ciutat que hem de compartir amb tots els partits polítics i no ha de ser únicament una decisió de l'equip de govern. És necessari, vista la mala gestió que hi ha hagut tant del tripartit com dels governs anteriors, racionalitzar els recursos actuals de l'Ajuntament de Sant Cugat. Estem en "default" actualment. Aquest 2023 anirem tirant de les reserves dels estalvis dels impostos dels ciutadans i volem que abans de municipalitzar o fer qualsevol pas que pugui danyar la gestió administrativa del nostre municipi es consensuïi amb tots els partits del plenari".

CUP-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)

Foto: Cugat Mèdia
"Penso que és molt important que allò públic torni a guanyar terreny sobre les concessions privades. Sobretot sobre les concessions privades de serveis que són bàsics, públics (també) i, per tant, obligatoris per a la població. Crec que és molt important tenir en compte això i, per tant, és important coses com les que farem, que és crear una empresa pública per poder anar internalitzant serveis bàsics com, per exemple, el Servei d'Assistència Domiciliària (SAD), el servei d'abastiment d'aigua, el servi de neteja i el de recollida de residus. És a dir, tota una sèrie de serveis que són bàsics, són públics, són necessaris perquè els nostres drets també estiguin garantits. Per a nosaltres és important que estiguin en mans públiques".

Vox

Foto: Cugat Mèdia
"A Vox sabem que l'administració més propera al ciutadà és l'Ajuntament. Per això, estem a favor de la municipalització i gestió municipal dels serveis, sempre que sigui el més eficientment possible i la més econòmica, indistintament si és pública o privada. Per això, quan Vox entri a l'Ajuntament realitzarà una auditoria de tots els serveis prestats als ciutadans per verificar que Promusa, que els serveis de recollida d'escombraries, que la neteja, l'aigua o la grua municipal de Sant Cugat es beneficiï del millor servei al preu més econòmic per al ciutadà".

Sant Cugat En Comú Podem-Confluència (SCECP-C)

Foto: Cugat Mèdia
"La principal municipalització que tenim pendent a la nostra ciutat és la de l'aigua. Lamentem que durant aquests anys a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, tant el PSC com Junts, hagin bloquejat la possibilitat de municipalitzar l'aigua a la nostra ciutat. Hi altres serveis, però, que podrien haver avançat en la seva municipalització, com és el contracte de neteja i recollida de residus. Un gran contracte a la nostra ciutat que va caducar perquè ja tenia més de 10 anys. L'Ajuntament té tota la informació i totes les dades de la gestió d'aquest servei i es podria haver municipalitzat fàcilment. Podríem haver obtingut, no només un servei molt més adequat a la nova realitat de la nostra ciutat, sinó que, a més, hagués costat molts menys diners a l'Ajuntament perquè haguéssim pogut estalviar l'IVA o els propis beneficis d'explotació. Hi ha serveis com aquests, que per les seves dimensions, però també perquè l'Ajuntament té molt coneixement de com funcionen i de com es desenvolupen, que es podrien municipalitzar fàcilment i creiem que aquest mandat serà el mandat també de les municipalitzacions, en aquest sentit".

Partit Popular (PP)

Foto: Cugat Mèdia
"Els serveis municipals poden ser privats, concertats o públics. Nosaltres no estem en contra que els serveis municipals els facin empreses privades, sempre que estiguin ben gestionats. Aquesta dicotomia entre serveis privats i públics ha de ser compatible. Es poden tenir bons serveis fent-ho empreses privades, i es poden tenir bons serveis, fent-ho empreses públiques o el propi Ajuntament com administració. Nosaltres del que estem a favor és de la bona gestió dels serveis públics, siguin de forma privada o pública".

Convergents (CNV)

Foto: Cugat Mèdia
"Estic en contra de totes les municipalitzacions dels serveis a les administracions. Com a persona liberal crec que realment la millor opció seria una opció público-privada. Per tant, municipalitzar serveis, completament en contra".

Front Nacional de Catalunya (FNC)

Foto: Cugat Mèdia
"Soc partidari d'externalitzar el màxim de coses perquè si no es crea una estructura massa gran. Sant Cugat té un problema greu de manca de fer les coses ben fetes, que ja ve del 2015, de l'antic govern amb Junts, i ara amb el tripartit. Només es fa que prorrogar contractes. Tenim la majoria de contractes prorrogats i això no pot ser. Sigui el servei de grua, sigui la neteja... tots els temes estan prorrogats i això no pot ser. S'entén que hi ha alguns que són delicats, però el que hem de fer és tenir els contractes al dia perquè estan tots caducats".

Independents Sant Cugat-Independents de Catalunya (ISC-IDC)

Foto: Cugat Mèdia
"S'ha de tenir en compte l'experiència i la professionalitat i les eines que utilitzen les entitats gestores, i em refereixo en particular a Sorea, per fer el manteniment d'aquest servei essencial de l'aigua. No es tracta de municipalitzar o deixar en gestió un servei determinat. Si aquesta gestió es fa de forma eficient, només s'ha de fer el control perquè no es pugui malbaratar els recursos econòmics de la ciutat".

Iniciativa Municipal de Persones Unides Lliures i Solidàriament (IMPULS)

Foto: Cugat Mèdia
"Està clar que s'ha de revisar els que ja existeixen i fer-los més eficients".

PACMA

Foto: Cugat Mèdia
"Volem crear l'oficina de contractació público-privada perquè hem de canviar la mentalitat amb la qual estem contractant. No pot ser que contractem per 50 anys i després ens trobem atrapats per infraestructures que no podem recomprar o municipalitzar. Hem de seguir una lògica en la manera de comprar i analitzar els contractes que estan a punt d'acabar-se per poder anar fent un pla per recaptar tot el material per remunicipalitzar tota la infraestructura que ara mateix hauria d'estar al servei de la ciutadania i està en mans privades provocant un perjudici".

Valents

Foto: Cugat Mèdia
"Un dels temes que s'han tractat en els últims anys és si Sant Cugat ha de tenir un sistema municipal de l'aigua. Nosaltres no creiem que realment això sigui una prioritat per Sant Cugat. De fet, els recursos financers que es tenen i que s'haurien d'utilitzar per remunicipalitzar el servei de l'aigua, es podrien fer servir per altres coses que sí que són prioritàries, com l'habitatge. Per tant, no creiem en la municipalització dels serveis per si mateixa, sinó realment en establir unes condicions que siguin ideals per al ciutadà. Estic farta de sentir "clar aquest contracte de neteja ve de l'altra consistori i ara no ens agrada... però bé ja farem...". No, realment hem de tenir uns contractes flexibles que ens permetin anar resolent, modificant i adaptant-los a les necessitats de la ciutat".

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat