• Albert Solé
  • | el 17/mai/23

El debat de presidenciables de Valldoreix s'ha caracteritzat per un alt nombre de consensos en les necessitats més urgents de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), com són un nou camp de futbol, una escola de música, una plaça de la Vila que faci de centralitat o la subcomissaria de la Policia Local. En el cas de l'escola de música, només Som Valldoreix defensa el model plantejat amb tot l'edifici per l'escola. També estan d'acord que cal agilitzar l'atorgament de llicències urbanístiques, millorar la il·luminació dels carrers o actualitzar els convenis amb l'Ajuntament de Sant Cugat. En aquests aspectes, però, els partits no estan al govern de l'EMD li han retret a la candidata de Som Valldoreix perquè ho promet ara i no ha fet res de tot això en quatre anys. Han participat en el debat Pepe Escofet (Cs), Arnau Prats (FNC), Neus José (Independents), Susana Herrada (Som Valldoreix) i Juanjo Cortés (Valldoreix Plural), que ha omplert de gom a gom la Nau de Cultura amb unes 200 persones de públic. Vox ha decidit no venir al debat tot i estar convidat.


Mobilitat i Urbanisme

En aquest bloc, tots els partits han explicitat la seva voluntat de mantenir Valldoreix amb poca densitat d'habitatges, i amb el sostre d'edificació limitat a planta+2. Valldoreix Plural Ciutadans no ho han dit directament, però tampoc han proposat el contrari. La urbanització de l'avinguda Baixador, com a necessitat urgent, també ha posat d'acord a tots els candidats, però el presidenciable de Valldoreix Plural, Juanjo Cortés, i la d'Independents, Neus José, han puntualitzat que ells ho faran amb el consens dels veïns, per oposició al que passa ara amb el govern de l'EMD actual. L'aparcament de Can Cadena també els ha posat a tots d'acord, i Herrada ha afegit que farà tarifes d'aparcament més baixes per als veïns de Valldoreix.

Equipaments

Un camp de futbol és una altra de les mancances de Valldoreix que tots han reclamat, i Herrada ha proposat de fer-lo a la zona de les escoles. La necessita d'una centralitat a la zona del Casalet que s'organitzi al voltant d'una plaça ha generat consens. Herrada ha recordat que ja s'han fet els primers tràmits urbanístics per aconseguir-la, cosa que Cortés li ha retret per haver-ho fet a final de mandat per motius electoralistes. Valldoreix Plural, Independents i Ciutadans han demanat que l'espai que ocupi la futura escola de música -el Garden- sigui un equipament compartit amb altres entitats de la vila, mentre que Som Valldoreix ha sigut l'únic a defensar que tot l'ocupi l'escola de música, que ara està a l'edifici de l'EMD. Respecte a l'escola de música, Cortés ha demanat que, ja que un 66% dels alumnes són de Sant Cugat i no de Valldoreix, que l'Ajuntament en pagui una part, cosa que ha ratificat Herrada, que hi ha afegit l'escola bressol també. Per la seva banda, Pepe Escofet de Ciutadans ha reiterat la voluntat del seu partit de suprimir tota l'EMD per evitar duplicitats, i ha proposat fer una equipament per al barri a la casa de la vila.

Seguretat

La necessitat d'una delegació de la comissaria de la Policia Local ha tornat a posar d'acord tots els candidats, tot i que aquesta és una competència exclusiva de l'Ajuntament. De fet, Herrada i Escofet han reclamat que aquesta subcomissaria sigui més gran que el local on el govern de Sant Cugat té previst ubicar-la, una antiga oficina del BBVA propera a l'estació. Més agents de la policia passejant pels carrers, més agents cívics, i més llum als carrers per generar més sensació de seguretat, ha generat consens també, tret de Juanjo Cortés, que ha recordat que el nombre de delictes ha baixat molt a Valldoreix i que el que fa falta són més campanyes de seguretat per als veïns per part dels Mossos. El candidat del Front Nacional, Arnau Prats, li ha preguntat al presidenciable de Valldoreix Pural si està d'acord amb les ocupacions de cases com un dels membres de la seva candidatura, la CUP. Cortés ha respost que ell no hi està a favor i que defensa la propietat privada.

Convenis

En aquest últim bloc, davant la proposta clara de Ciutadans d'eliminar l'Entitat Municipal Descentralitzada després d'un referèndum, els altres quatre candidats n'han defensat l'existència. Tots admeten, però, que s'han de millorar moltes coses, començant per actualitzar, o fins i tot millorar, els convenis amb l'Ajuntament de Sant Cugat, que estan tots caducats. Cortés li ha retret aquest fet a Herrada, i aquesta ha respost que ha tingut moltes reunions amb el govern tripartit per aconseguir-ho, però que no han servit de gaire. Pel que fa a la possibilitat de demanar la independència per a Valldoreix, tots els partits l'han contemplat com una possibilitat, tret de Ciutadans.

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat