Un moment del debat / Foto: Bernat Millet (Tot Sant Cugat)

Un moment del debat / Foto: Bernat Millet (Tot Sant Cugat)

  • Sergio Morales
  • | el 23/mai/23

Els moderadors dels debats electorals anhelen que els polítics que hi participen no es limitin a repassar quines propostes recullen els debats electorals. L'aspiració és que s'interpel·lin, contraposin posicions i, evidentment, dialoguin. El debat a nou de les eleccions municipals de Sant Cugat, organitzat per Cugat Mèdia i el Tot Sant Cugat, ha arrencat amb massa discursos escrits prèviament i, amb timidesa, les interpel·lacions han arribat. Ha estat, això sí, en forma de dards enverinats que els candidats s'han anat disparant. I no ha quedat ni una canya dreta. El debat deixa, això sí, una bona col·lecció de perles.

A l'alcaldable de Junts, Josep Maria Vallès, li ha semblat que cada cop que intervenia, l'alcaldable d'ERC, Mireia Ingla, s'aclaria la gola. "Vol un caramelet?", li ha acabat dient. De fet, l'actual alcaldessa ha ajustat la mira del seu objectiu especialment contra el candidat de Junts i ha carregat contra l'espectre postconvergent fragmentat que es presenta a les eleccions. "Ni Recoder, ni Conesa, ni Fortuny volen saber res d'aquest projecte", ha disparat la republicana contra Vallès. Han estat unes intervencions que han aixecat riures, aplaudiments i escridassades entre el públic (prop de 300 persones a l'espai Àgora de l'ajuntament); i els moderadors s'han afanyat a reclamar silenci i respecte per a les intervencions.

Dels blocs que s'han generat durant el debat, semblava que els tres partits que formen el govern actual portaven signat un pacte de no-agressió. Així, el candidat del PSC, Pere Soler, sí que ha aprofitat per recriminar a l'oposició (Junts i Cs) la tasca que ha fet durant el mandat: "Qualsevol iniciativa ha estat criticada i posada en evidència, creen mala imatge de Sant Cugat", ha criticat el socialista. Soler ha estat diana de comentaris dels rivals polítics per la gestió de les finances municipals, una àrea capitanejada pel candidat socialista. "Han prorrogat els pressupostos per pura mandra", li ha dit Mayte Pérez, del PDeCAT. I ha seguit l'alcaldable de Cs, Aldo Ciprian: "Cal treure aquesta responsabilitat al PSC". Soler, però, s'ha oposat a rebre "lliçons" per part dels altres grups.

Un dels temes que ha generat discòrdia és el referent al manteniment de la ciutat. Uns han dit que la ciutat mai no havia estat tan bruta, altres que reivindiquen la feina feta i aposten per anar més enllà. Entre els que pensen que el municipi no està ben cuidat, l'alcaldable del PDeCAT, Mayte Pérez, que creu que Sant Cugat ha de destacar en comparació als municipis metropolitans i també ha parlat sobre la presència de rates a la ciutat: "Que les censin i que paguin impostos!", ha proposat des de la ironia; i Soler li ha respost: "Les rates provenen del desgavell dels governs anteriors". Tornant als impostos, Pérez també ha dit la seva: "Sant Cugat és una ciutat amb impostos de Nova York i serveis de Calcuta".

Tots els grups han coincidit a assenyalar la necessitat de fer equipaments que acompanyin el creixement de la ciutat, o bé de millorar els que ja hi ha. Ara bé, parlant de coincidències, les expressions "tal com ha dit el Marco" i "tal com ha dit el Ramon" han sonat en més d'una ocasió, posant de manifest les coincidències entre les candidatures de la CUP i En Comú Podem. El cupaire s'ha mostrat especialment crític amb els candidats que han fet referència a la "marca Sant Cugat": "Prou de tractar Sant Cugat com una marca que s'ha de comercialitzar", ha lamentat.

Un dels moments més tensos del debat l'han protagonitzat Ramon Gutiérrez, d'En Comú Podem, i Álvaro Benejam, del PP. Tenint en compte els blocs en què estava estructurat el programa, l'alcaldable Gutiérrez ha aprofitat el dedicat al manteniment de la ciutat per reivindicar la importància de tenir cura de la salut mental. El candidat popular ha intervingut immediatament després: "S'han de tenir les facultats mermades per pensar que l'estat de la ciutat és bo". Un comentari que Gutiérrez li ha retret i sobre el qual li ha demanat una rectificació que no s'ha produït.

La trobada també ha tingut la participació del candidat de Vox, Marcos Rodríguez, les intervencions del qual han generat el rebuig d'altres alcaldables. "No respondrem comentaris racistes", ha advertit l'alcaldable Ingla. El candidat Rodríguez ha criticat que ERC, que governa a la Generalitat, no hagi impulsat accions com la implementació de la gratuïtat del peatge de Vallvidrera. "Espanya no ens roba, ens roba ERC", ha dit l'alcaldable de Vox, amb un comentari que ha aixecat riallades entre la grada.

No tot el debat ha passat davant les càmeres de Cugat Mèdia, ni durant el temps del programa. Abans de començar, l'alcaldable de Convergents, Remei Gómez, s'ha plantat a l'ajuntament i ha fet un directe a Instagram on ha lamentat que la seva candidatura no hagi estat convidada al debat. També ha dit la seva a les xarxes la candidata d'Independents, Giuseppina Cariola, que s'ha queixat fent-se una foto davant de la unitat mòbil de Cugat Mèdia.

Han participat en el debat sis partits amb drets electorals i els tres grups significatius -que van treure més d'un 5% a les últimes eleccions on els santcugatencs van poder votar, les del Parlament del 2021.

MIRA AQUÍ EL DEBAT

NOSALTRES

Cugat Mèdia
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat