Consells de Salut : Cugat.cat
TROBADES DIGITALS
Trobades Digitals
EL doctor José Ángel Rábano Rodríguez, cap de secció d'Urgències de Pediatria d'IDCSalud Hospital General de Catalunya, respon els teus dubtes sobre emergències infantils.
Pol Sánchez:
Hola! Felicitats per la iniciativa! La meva pregunta és: a partir de quin valor es considera que la febre és preocupant i justifica portar l'infant a urgències? El nostre fill té 16 mesos i mai ha tingut febre molt alta, però algun dia passarà i voldríem tenir una referència... Gràcies, Laia i Pol.
Hola Pol, Considerem que la febre comença a partir dels 38 graus axilar. Preocupant, a partir de 38,5. Aquesta temperatura seria la més convenient per portar l'infant a urgències i sobretot si es tracta d'una febre alta que no millora amb antitèrmics.
Anais Gil
Hola, Sempre fa por quan una criatura acostuma a plorar durant molta estona no saber del tot què lipassa... i els pares el primer que fem és portar-lo a urgències. He vist el vídeo i m'ha semblat un resum molt encertat de les funcions que fa l'equip d'urgències. Però, em fa l'efecte que no sempre es manté la calma i acabemm agafant el cotxe i anant ràpid a l'hospital més proper, és així?
Hola Anais, Sí és així i és normal. Un nen que plora molt de temps sempre provoca preocupació en els pares i mares. La majoria de les vegades són coses supèrflues però fins que no ho examina un metge, els pares no es queden més tranquils. També passa la majoria de vegades el nen ja està bé. A l'Hospital General de Catalunya tenim el servei d'urgències pediàtriques segregat del servei habitual, per tal d'antendre més ràpidament als infants.
Àngel Peña
La meva pregunta és sobre el sistema immunitari dels nadons i la primavera. Els nadons acostumen a partir atacs d'al·lèrgies? Quins símptomes apareixen? Cal portar-los a urgències? Moltes gràcies per la vostra atenció! Àngel.
Moltes gràcies Àngel. Efectivament a Pediatria, les al·lèrgies augmenten progressivament. Normalment els nens molt petits, nadons, presenten al·lèrgies, sobretot, alimentàries. Independents per tant de l'estació de l'any. Les al·lèrgies estacionals es presenten en nens més grans. De vegades, unes i altres, poden ser importants, especialment quan afecten a l'aparell respiratori, en forma dificultats respiratòries i altres vegades reaccions de la pell de tipus urticària. Aquests són els motius principals d'alarma i d'atenció urgent.
Ana Greco
Es cierto que cuando un niño se da un golpe en la cabeza debemos evitar que se duerma durante un buen rato?
Hola Ana. Lo importante no es evitar que se duerma, sinó que si se duerme tras el golpe y como consecuencia de éste, significa que el golpe ha sido importante. Por tanto, hay que revisarlo. No es indispensable mantener al niño despierto, hay que tener en cuenta los ritmos del sueño habitual del niño.
Jessica Ibáñez
El meu fill té tres anys, acabats de fer, em podríeu dir quines vacunes haig de tenir presents els propers anys? Altre tema és sobre la febre. No tinc clar a partir de quin grau es considera febre i què haig de tenir en compte en casos de febre. Al meu fill li costa molt prendre medicaments...hi ha algun remei més natural per baixar la febre? Moltes gràcies!
Hola Jéssica. Primer contesto la primera pregunta sobre les vacunes. Ja li toca posar-ser el recordatori de la Triple Vírica i entre els quatre i els sis anys, el recordatori de la Diftèria, Tetanus i Tosferina. Opcionalment i aconsellat per les societats de Pediatria, recomanem una segona dosi de la vacuna antivaricel·la. Als 11-12 anys, a l'escola li caldrà la vacuna antihepatitis A i a les nenes, la del virus del papiloma. Per últim, als 14 anys, un altre recordatori del Tetanus i Diftèria tipus adult. Pel que fa a la pregunta sobre la febre, mira la resposta del Pol Sánchez. Quant a mesures més naturals per abaixar la febre, sobretot poca roba i banys en aigua tèbia. Sempre i quan, la febre sigui més alta de 38.
Miguel Fernández
Que pasos se deben seguir en caso de quemadura por agua caliente?
Hola Miguel. Lo más importante, si tiene trozos de ropa pegados a la piel quemada NUNCA se deben quitar. Posteriormente, hay que poner compresas de agua fría sobre la superficie quemada. Si consideramos que la quemadura es imporante hay que ir a urgencias para que hagamos una valoración, hasta llegar al centro, no hace falta quitar las compresas húmedas.
Cristina Vich
Dr. La semana pasada mi hijo nos dio un susto tremendo por un dolor abdominal en el lado derecho, tenía vómitos y se quejaba muchísimo. Pensábamos que era apendicitis pero no tenía fiebre. Por favor ¿nos podría despejar la duda respecto a los síntomas de apendicitis y en qué momento se tiene que acudir a los servicios de urgencia de un hospital? ¿Cómo podemos diferenciar estos dolores de un "flato"? ¿Si no nos apresuramos puede degenerar rápidamente en una "peritonitis"? ¿Si ha tomado analgésicos podemos esconder los síntomas de una peritonitis? Gracias por sus aclaraciones.
Hola Cristina. El síntoma principal de apendicitis aguda es el dolor. Generalmente, localizado en el lado derecho. Sólo excepcionalmente, la evolución es muy rápida hacia las complicaciones como peritonitis. Muy pocas veces se puede catalogar un dolor abdominal como apendicitis con muy pocas horas de evolución. Otros síntomas secundarios que ayudan al diagnóstico son los vómitos por intolerancia alimenticia y la fiebre que aparece en fase de complicación. Por lo tanto cuando el dolor es intenso y de varias horas de evolución es conveniente valorarlo. No hace falta esperar a los síntomas secundarios.
Lidia Martín
Con motivo de la llegada del buen tiempo y el resurgir de los insectos, ¿en qué momento es conveniente acudir al hospital en caso de picadura de abeja, avispa...? También he oido que las picaduras del mosquito tigre pueden afectar a la musculación o articulaciones, ¿que hay de cierto sobre eso? Gracias.
Hola Lidia. En caso de piadura de cualquier insecto hay que acudir a urgencias si aparece una reacción importante. Muchas veces el único síntoma es el dolor. Si se controla con analgésicos no es necesario acudir a urgencias. En cuanto a las picaduras de mosquito tigre, en nuestro país no se ha demostrado, de momento, que séan trasnmisores de infecciones. Pero, producen reacciones de tipo alérgico moderadamente intensas, sobretodo con mucho picor. A veces, aparece una leve afectación de la mosculatura próxima a la picadura, pero facilmente controlable con analgésicos y antiestamínicos.
Julia Coma
Buenos días Dr. Rábano, Mi pregunta es la siguiente: Hoy en la escuela ha llegado una niña con conjuntivitis y las mamás han pedido a su cuidadora que, por favor, se la llevase a casa porque pensaban que no estaba en condiciones de ir a clase y creían que podía contagiar al resto de la clase. Eso es así? Existe alguna medida preventiva para el resto de compañeros de la clase? Cuál es el tratamiento óptimo y de qué manera podemos evitar el contagio?
Hola Julia. La conjuntivitis aguda es una enfermedad infecciosa muy contagiosa. El contagio se produce por contacto y en los niños es inevitable. Por ello, efectivamente, un niño afectado de conjuntivitis no debería de ir al colegio hasta la mejoría de la enfermedad. Para evitar el contagio solamente debemos evitar el contacto con las secreciones conjuntivales, tanto en las manos como otros utensilios de higiene como las toallas. El tratamiento más adecuado en la conjuntivitis secretora es el colirio antibiótico. Existe una forma de conjuntivitis que no es contagiosa: la conjuntivitis alérgica que es muy frecuente en esta época del año y que normalmente cursa con mucho picor, enrojecimiento en los ojos y escasa secreción.
Amaia Telletxea
Dr. Rábano me podría indicar los síntomas y tratamiento de la gastroenteritis en un bebé de 9 meses? Pueden aparecer episodios febriles? Gracias, Amaia
Gracias a ti. Los síntomas principales de gastroenteritis son la diarrea y los vómitos. A veces, con fiebre y en este caso podemos sospechar con mayor certeza que puede ser una gastroenteritis de origen bacteriano. En los bebés es muy importante vigilar la hidratación e insistir en aportar líquidos idealmente soluciones de rehidratación oral (Suero oral hiposódico). Y no forzar la alimentación aunque es conveniente mantenerla en la medida de los posible. Hoy en día no se aconsejan dietas astringentes estrictas que dificultan la recuperación del bebé. Cuando la gastroenteritis cursa con fiebre o vómitos y diarrea importantes es conveniente la valoración pediátrica.
Marcel Rodríguez
Bon dia, Quins són els símptomes que mostra un nen per portar-lo ràpidament a urgències. La febre és el més habitual? També he sentit a dir que les convulsions són força habituals i no tenen perquè estar associades a cap malaltia concreta, és així? Gràcies per la seva atenció.
Bon dia Marcel. Els motius principals per anar a urgències son la febre, la tos amb dificultat respiratòria i els vòmits repetitius. Aquests tres motius sumen el 90% de les visites d'emergències. Les convulsions febrils són relatviment freqüents. En general són independents del grau de la febre i de la causa d'aquesta. L'evolució és benigna en tots els casos. Les convulsions per altres causes com l'epilèpsia, meningitis, traumatismes són infreqüents i es produeixen independentment de la febre. Una convulsió de qualsevol causa, exigeix una valoració urgent.
Gustavo Pérez
Buen día!, debido al no evitable cambio de temperatura, min nenas (2), están con sus eternos mocos, mi pregunta hace referencia a la utilización de la leche de vaca, es saludable a pesar de su efecto productor de mucosa, o es recomendable sustituirla, como por ejemplo con la leche de soja?
Hola Gustavo. Yo cómo médico no he encontrado ningún estudio científico que demuestre la asociación entre la ingesta de leche de vaca y la acumulación de mucosidades respiratorias. Por lo tanto, si tus hijas no son alérgicas a la leche no hay por qué sustituirla por otras leches vegetales. Lo que si reconozco es que los niños actualmente ingieren demasiados lácteos reduciendo la ingesta de vegetales, frutas y verduras, que son las que aportan más vitaminas para mejorar el sistema inmunitario. Creo que una dieta variada es la ideal.
Francina Segura
Tinc un nen de 22 mesos i fa al voltant de 6 mesos que no vol llet. Tampoc li agrada el formatge i només menja iogurts. Com puc suplir aquesta carencia de làctics ja que inicialment pensàvem que seria una situació transitòria. Merci
Hola Francina. En l'alimentació dels nens és indispensable l'aportació de làctics. No hi ha cap aliment que pugui aportar el calci i la vitamina D en una dosi suficient per mantenir un bon creixement. Tanmateix, avui dia hi ha aliments d'origen vegetal que substitueixen la llet de vaca com la de soja, d'arròs, etc. Del contrari, existeixen mètodes d'enganyar els nens per donar-los llet, per exemple batuts, gelats, cremes de verdura, etc.
Yolanda Pulido
Porqué si pagas una mútua y toca ponerle al bebé una vacuna, no tienen? Tenemos que acabar forzosamente en la S.S.
Hola Yolanda. Habitualmente este problema se da muy pocas veces y es por un defecto en el suministro que realiza la Serguridad Social hacia los centros de salud y los centros privados. Seguramente este problema se produce más en los consultorios privados aunque no suele ser responsabilidad de éstos.

Fins aquí la trobada digital amb el doctor Rábano Rodríguez. Si teniu més dubtes podeu posar-vos en contacte amb l'Hospital General de Catalunya al telèfon 902 53 33 33.