Consells de Salut : Cugat.cat
TROBADES DIGITALS
Trobades Digitals
El doctor Francesc Amorós Baixauli, Cap de Servei d’Odontoestomatologia d’idcsalud Hospital General de Catalunya, respon les seves preguntes.
Hi ha persones que fan fresa amb les dents, per què?
Els pacients que fresen les dents pot ser degut a la manera que tenen les persones a descarregar tensions produïdes per l’estrès.
Durant una època tothom es blanquejava les dents, són efectius aquests tractaments? Cada quan de temps s’han de fer?
Depèn de cada pacient s’ha de valorar si es necessari i valorar els seus hàbits.Segons el tractament si es el clínic o l’ambulatori té una durada determinada. Desprès també existeixen uns recordatoris que seran pautats pel dentistes segons els hàbits de cada pacient.Els blanquejaments poden produir sensibilitat dental transitòria en alguns casos.
Els ponts s’han de canviar o es mantenen per sempre?
Els ponts són tractaments de llarga durada però no hi ha tractament que sigui definitiu per tota la vida. Es necessari canviar-los quan hi hagin fractures o filtracions per desadaptació.
Quina cura ha de tenir una embarassada de la seva dentadura?
Ha de fer revisions trimestrals i si el dentista ho indica també neteges.
Dr. Amorós, amb l’embaràs es fa malbé la boca?
Les dones embarassades al tenir un canvi hormonal produeix afectació tant dental com periodontal.
Com afecta la quimioteràpia a la boca i a la dentadura?
La quimioteràpia es perjudicial sobretot periodontalment per la disminució de defenses que produeix el tractament.
Els pacients afectats de càncer com s’han de cuidar la boca?
Els pacients afectats de càncer han de tenir molta cura amb la salut bucal, ja que els tractaments que reben són molt perjudicials.
Què és l’ortodòncia invisible?
És una ortodòncia sense brackets. S´utilitzen una serie d’alineadors transparents que fan moure les dents d’una forma constant i indolora.
Sembla que s’han posat molt de moda les fèrules, quina és la seva funció?
Tenint en compte la situació actual del país, la gent està patint més nervis dels normals i normalment es descarreguen per les dents, causant diferents problemes com desgast de les dents o dolor a musculatura i articulació. Les fèrules ajuden a relaxar la musculatura de la boca, alleugerar els dolors i frenar el desgast.
Fins quina edat es pot corregir la dentadura?
No hi ha una edat límit.
Bon dia Dr. Amorós, de quina aleació són ara els empastes? Les obturacions actuals són de resines polimeritzables si tenim de plata cal treure’ls?
No cal treure’ls, a menys que s’hagin filtrat bactèries.
Dr. Perquè tenim tanta por a anar a l’odontòleg?
Perquè la gent només va al dentista quan té dolor, llavors els tractaments són més llargs i tenen pitjor record. Si anessin a les revisions anuals es detectarien les càries abans i els tractaments serien més lleus.
Des de quina edat els nens s’han de raspallar les dents?
Des de que apareix la primera dent. Idealment, quan prenen només llet, també se’ls hauria de netejar les genives amb una gassa impregnada amb sèrum.
Quan hem de portar als nens a l’odontòleg?
Com més aviat millor, així van agafant confiança amb el dentista i el dia que s’han de fer un tractament no li tenen por.
Les dents de llet s’han de corregir?
Les dents de llet s’han de tractar, ja que poden afectar a la dent definitiva que creix per sota. A més, les dents de llet tenen la seva funció fins que cauen, per això és important conservar-les en bon estat fins que cauen per sí soles.
Cada quants mesos s’ha de fer una neteja bucal?
Generalment, amb un cop l’any n´hi ha prou, però depèn de la salut periodontal del pacient o dels seus hàbits d’higiene.
Amb quina freqüència s’ha d’anar a la consulta de l’odontòleg?
És important fer una revisió un cop l’any.
Material relacionat
Consell 4 :: Les visites del nadó al pediatre