Consells de Salut : Cugat.cat
TROBADES DIGITALS
Trobades Digitals
La doctora Ana Martínez, oftalmòloga d'Idcsalud Hospital General de Catalunya, respon les teves preguntes sobre les revisions infantils de la vista.
Laura Pérez
Dra, bon dia, em podria explicar què és un ull 'gandul', com es tracta i si s’arriba a corregir?
Ull gandul (ambliop) és aquell que no ha tingut un desenvolupament visual correcte en els primers anys de vida (del naixement fins a, aproximadament, els 6 anys) i com a conseqüència no té bona agudesa visual, és a dir, no hi veu prou. Es pot arribar a corregir si es diagnostica aviat i es fa un tractament correcte (ulleres i oclusions amb pegat). Després dels 7 – 8 anys és molt difícil de corregir, i després dels 9 anys ja és impossible En primer lloc l'oftalmòleg ha de comprovar si el pacient necessita correcció òptica (ulleres) i després indicarà quantes hores d’oclusió haurà de portar, la qual cosa varia en funció de l'edat i el dèficit visual.
Anabel García
A quina edat recomanen fer la primera visita a l’oftalmòleg?
Si no s'observa cap alteració, la primera visita ha de ser cap als dos anys i mig. A idcsalud Hospital General de Catalunya comptem amb una unitat especialitzada d’oftalmologia pediàtrica.
Marisa Alonso
Quan es comencen a detectar problemes en la vista dels nens?
Els podem detectar des del moment del naixement. Quan els pares tenen la sensació que el seu fill té algun problema l’han de dur a l'oftalmòleg pediàtric, per petit que sigui. No podem esperar que un nen ens digui que no hi veu bé, el nen petit no sap que és veure-hi bé, i si ja és gran com per a ser conscient aleshores pot ser tard per a tractar-ho. Per això és molt important fer les revisions anuals amb l’oftalmòleg pediàtric, començant cap als dos anys i mig d’edat. Molts problemes oftalmològics són causa de retard a l’aprenentatge i desenvolupament. Quan abans els diagnostiquem i tractem millor desenvolupament i millor aprenentatge tindrem.
Josep Cunill
Quina és la higiene òptima pels ulls?
Si no hi ha cap problema no són necessàries mesures especials. És important intentar que els nens no es toquin els ulls amb les mans brutes, per evitar conjuntivitis infecciosa, ferides. Si se'ls frega sovint cal dur-lo a l'especialista, és possible que pateixi algun problema (mala visió, al•lèrgia).
Ariadna Molina
El meu fill quan escriu s’apropa molt, haig de portar-lo a la consulta de l’oftalmòleg?
Sí, encara que la majoria de vegades ho fan per mal hàbit. No hem d'esperar a veure algun problema. Hem de fer una medicina preventiva i portar al nen a l’oftalmòleg pediàtric cada any des dels dos anys i mig d’edat. Des del Servei d’Ofatlmologia d’idcsalud Hospital General de Catalunya us recomanem les visites anuals per detectar possibles problemes o, en tot cas, descartar-los.
José Antonio Fuentes
La meva filla de dos anys sembla que torça una mica l’ull dret, què hem de fer?
Portar-la a l'oftalmòleg pediàtric el més aviat possible.
María Luisa Cano
A l’escola els meus fills sovint agafen conjuntivitis, es pot prevenir?
No hi ha prevenció. Heu de tenir en compte que moltes conjuntivitis són secundaries a refredats, i aquest són més freqüents a l'hivern.
Roser Vega
Què són els mussols i perquè surten?
Són inflamacions de les glàndules palpebrals i es poden produir per problemes al•lèrgics i per defectes refractius (hipermetropia, miopia, astigmatisme), encara que de vegades desconeixem la causa. És important que el nen que pateix de mussols freqüentment sigui visitat per l'oftalmòleg.
Miguel Ventura
L’estrabisme com es detecta?
Existeixen diferents tipus i diferents edats de presentació, una de les finalitats de les revisions periòdiques per l'oftalmòleg pediàtric és la seva detecció.
Adrián Montes
Aproximadament sobre quina edat es fan intervencions d’ulls estràbics?
Pot ser a qualsevol edat. Cada tipus d'estrabisme té una edat per a ser intervingut.
Sergi Sans
La tele, les tablets, els ordinadors... com afecten a la vista?
Per si sols no afecten a la vista, el que succeeix es que poden posar de manifest alteracions visual que passarien desapercebudes en altres activitats. En el moment que existeix un problema ocular no corregit pot ser necessari haver de fer un esforç visual per a compensar-ho i això pot ser causa de fatiga ocular (astenopia), que es manifestarà com a molèsties als ulls, mal de cap, ulls vermells, mussols, blefaritis.
Víctor Segura
El mal de cap en un nen podria ser un símptoma de problema de visió?
Sí, si es dona després d’un esforç visual com per exemple al final del dia escolar, molta estona d’ordinador o TV.
Inés Campillo
Cada quant de temps es fan revisions oftalmològiques en els nens?
Cada any, començant cap als dos anys i mig.
Sílvia Bosch
Quins són els problemes de vista més freqüents en nens?
Els defectes refractius (hipermetropia, astigmatisme i miopia), les conjuntivitis (infeccioses, al•lèrgiques), els mussols, l’estrabisme, l’obstrucció llagrimal congènita.
Nuria Navajón
Mi hija hace un par de semanas que se despierta con muchas legañas, son síntomas de alguna infección, algún resfriado…
Puede ser debido a infección o a alergia, la exploración oftalmológica es importante para hacer el diagnóstico.
Arnau Martínez
Hola. El nostre nano de 3 anys s'apropa molt als objectes de l'ull dret, és possible que tingui un ull gandul? La seva mare i jo portem ulleres, serà inevitable que ell de gran també en porti? Gràcies per la vostra atenció.
No és indicatiu d’ull gandul, però pot indicar algun trastorn visual. No es pot saber si necessitarà ulleres. Tant si hi ha antecedents a la família com si no els nens han d’anar a revisions anuals a l’oftalmòleg pediàtric.
Material relacionat
Consell 9 :: Unitat d'Adolescència