Consells de Salut : Cugat.cat
TROBADES DIGITALS
Trobades Digitals
El Dr. Eusebi Matiñó, metge especialista del Servei d'Otorinolaringologia de idcsalud Hospital General de Catalunya ens parlarà sobre el vertigen.
Anna Gil
Cada quant es recomana una revisió de l'oïda? Només quan ho recomana el doctor de capçalera o hauríem de fer com la vista?
Una revisió cada any o cada dos anys seria el recomanable, encara que no existeixin símptomes. A vegades pot existir una mica de cera o d'irritació de la pell que no dóna cap problema i que pot afavorir altres problemes i es millor que l'especialista ho vegi. És especialment interessant les visites a l'especialista abans de l'època estival, sobretot la gent que se li fan taps de cera amb facilitat. Una revisió abans de l'època de platges i piscines pot evitar més d'una infecció d'orella, que són molt doloroses. No es recomanable tocar-se les orelles amb bastonets o altres estris, ja que empenyen la cera endins i afavoreixen la infecció. A l'orella no se li ha de posar res.
Gustavo Pérez
Tener mucha tensión en las cervicales, puede provocar vértigo?
Las contracturas cervicales pueden provocar vértigo y inestabilidad por alteración de los receptores del equilibrio que están en la musculatura de la parte posterior del cuello, en la musculatura de la columna cervical. La contractura de estos músculos conlleva una irritación de estos receptores que se puede manifestar en forma de vértigo o más comunmente inestabilidad.
Marc Llinàs
Tinc 28 anys, pateixo marejos, pre-sincopes, desde fa 4 setmanes que no em deixen fer vida normal, ara estoc a l'espera dels resultats d'un TAC, tothom em diu que poden ser nervis, peró no noto cap de les sensacions. No m'havia passat mai abans.
Alguns tipus de vertigen originats per trastorns de l'orella interna poden provocar, a més de marejos, caigudes al terra. Per tant, un cop descartades altres causes o malalties caldria una valoració per l'especialista otorinolaringòleg perquè valorés si aquests símptomes poden originar-se o no a l'orella interna.
Miguel Sánchez
Por mala postura al dormir, puedo tener vértigo?
La postura no produce por si misma ningún síntoma de vértigo o alteración del oído interno. Una mala postura puede producir contracturas musculares que se manifiestan más en forma de dolor muscular que como vértigo. El término vértigo postural hace referencia al vértigo que aparece en los cambios de posición, no al vértigo que aparece como consecuencia de una mala postura. Sí pueden producir vértigos los cambios bruscos de posición, generando vértigos posturales o posicionales originados en el oído interno.
David Casas
M'agradaria saber és sí el vertigen és símptoma d'algun problema de l'oïda i si no es tracta pot provocar sordesa?
En quan a la primera pregunta, sí que el vertigen és, habitualment, un símptoma d'algun problema de l'orella interna, però hi ha altres vegades que el vertigen es pot originar per algun altre problema que no es localitza a l'orella. Per tant, el metge es qui veurà l'origen dels símptomes de vertigen dels quals es queixa el malalt i és l'especialista qui farà el diagnòstic final sobre l'origen del vertigen. En quan a la segona pregunta, hi ha malalties que afecten a tota l'orella interna i per tant provocaran pèrdua auditiva i vertigen, aleshores es presenten plegats, la sordesa i el vertigen. Altres malalties, però, afecten només una de les dues parts, i aleshores provoquen, o bé sordesa, o bé vertigen; hi ha malalties que provoquen vertigen sense cap altra alteració de l'orella o de l'audició. Per tant, en els casos en què el vertigen és per una malaltia global de l'orella interna, aquest vertigen provocarà sordesa i en aquests casos un tractament addient pot frenar i retrasar la malaltia i per tant l'aparició de sordesa.
Carmen Calvo
Felicitats per la consulta. Tinc dos nens petits i mirant aquest contingut m'ha vingut al cap si hi ha certs símptomes que hauríem de controlar els pares per identificar si els nens es maregen simplement 'perquè son petits' (cauen jugant, mala digestió, etc) o podría haverhi algun tipus de pooblema intern. El meu nen gran últimament es queix de vegades de l'oida de dreta i sempre ha estat molt 'patós'.
Quan un nen de pocs anys d'edat es queixa de l'orella generalment és per otitis, per acúmul de moc a l'orella. A vegades fa mal perquè el moc està infectat, altres vegades és una molèstia lleu simplement per l'acúmul de moc, en els dos casos pot haver-hi, a més, una petita pèrdua d'audició. És molt poc habitual, molt rar, que una otitis es manifesti en forma de trastorns de l'equilibri. És motiu d'alarma el nen que no és capaç d'aguantar-se dret i que cau a terra. El que existeixi més o menys facilitat o habilitat per realitzar algunes activitats o jocs no és motiu de preocupació des del punt de vista de l'equilibri. De totes maneres, davant de qualsevol dubte, el metge pediatra orientarà si aquell problema és malaltís o no.
Candi Rosas
Alguna occasion que he viajado en el AVE he sufirdo algun mareo y se me han tapado los oídos. ¿Esto es por alteracion del oido?
El tren de alta velocidad, debido a la misma alta velocidad, produce en los tuneles cambios en la presión que se manifiestan de manera similar a un viaje en avion, con taponamiento del oido y puede existir tambien una leve sensacion de mareo. Esta situación se notará más cuando el viaje en tren o avión se realice estando resfriado o acatarrado.
Carlos López
Cómo se pueden paliar los efectos del vértigo?
El vértigo, en términos médicos, és la sensación de movimiento del entorno, de que las cosas giran o dan vueltas, o uno mismo da vueltas. En este caso, como enfermedad del oído debe prescribirse un tratamiento muy específico, que sólo puede prescribir el médico, que tiene una doble finalidad: mejorar los síntomas de vértigo y ayudar a la curación del problema que ha originado el vértigo. Si por vértigo queremos decir el mareo del coche o del barco, existen fármacos que pueden prevenir y paliar la aparición de este mareo tan molesto durante los viajes. Cuando el vértigo es por movimiento (coche o barco) o por trastorno del oído, la fijación de la mirada en un punto lejano ayuda a paliar un poco el efecto del vértigo.
Miquel Álvarez
La meva pregunta va adreçada al doctor Matiño. Últimament em sento marejat, més aviat amb malt de cap quan em llevo. No és mareig d'estomac o de força, és més com el que expliqueu del vertígen. I només em passa quan em llevo, tindria alguna relació amb l'oida? Salut!
L'orella interna pot produir el que anomenem un vertigen posicional, que és un vertigen que només apareix en canvis de posició. Habitualment el qui nota refereix que les coses es mouen o donen voltes, o bé un mateix té la sensació de donar voltes. Per tant, tot i que existeixen altres causes que poden produir símptomes com els que vostè descriu, valdria la pena recomanar-li una valoració i exploració per part del seu metge especialista que és qui, amb una exploració específica, determinarà l'origen del símptomes i l'orientarà cap al tractament més addient.
Aitzane Pérez
Al viajar en avión, cuando se me taponan los oídos, hay veces que tengo sensación de mareo. Eso puede ser vértigo? Puedo tener algún problema en el oído que produzca vértigo?
El cambio de altura, sea en avión o haciendo submarinismo, genera cambios en la presión atmosférica del oído medio, que se pueden transmitir al oído interno y generar sensación de tapón de oído y/o mareo, Es normal que sea un fenómeno transitorio coincidiendo con un cambio de presión. En caso de que el vértigo se prolongue durante horas debería consultar a su médico.
Anabel Martínez
Normalmente al iniciar las vacaciones paso unos días con mucha sensación de vértigo que me trato con Torecán. Bajar el ritmo habitual de trabajo puede producirme esto?
El disminuir el ritmo de trabajo habitual no genera vértigo. El vértigo aparece por enfermedad o trastorno del oído interno. Habría que investigar como es el vértigo y que alteraciones se producen durante éste vértigo para intentar encontrar la causa. A menudo las sensaciones que uno nota se parecen y se pueden confundir con el vértigo. En verano son frecuentes, debido al calor, especialmente en personas con hipertensión, tratadas o no, pequeñas bajadas de tensión que producen síntomas de mareo y que pueden confundirse con vértigo. El tratamiento con torecan, que no está exento de efectos secundarios, debería realizarse bajo prescripción médica.
Patrícia Lladó
Tengo que viajar a Perú. Los cambios de presión atmosférica pueden producir vértigo? El vértigo a las alturas existe?
Los cambios bruscos de la presión atmosférica del oído medio (por ejemplo por viaje en avión o descenso haciendo submarinismo) pueden producir un taponamiento de oído y/o vértigo leve puntual y transitorio. Los cambios de altitud (de un país a otro) pueden producir síntomas leves de mareo, dolor de cabeza, fatiga, agotamiento y malestar como consecuencia a una falta de adaptación del organismo a la nueva altitud. Es el conocido como el mal de altura y está producido por la menor cantidad de oxigeno que se respira al estar en una mayor altitud. Para prevenirlo o suavizarlo se recomienda, especialmente los primeros días, dormir bien, evitar las bebidas alcohólicas y los ejercicios físicos intensos en los primeros días de aclimatación a la nueva altura. A la segunda pregunta, el vértigo a las alturas o acrofobia no es ninguna enfermedad. Es miedo a la altura y se manifiesta como una sensación de miedo ante la posibilidad de una caída.

Fins aquí la trobada digital amb el doctor Eusebi Matiñó. Si teniu més dubtes podeu posar-vos en contacte amb l'Hospital General de Catalunya al telèfon 902 53 33 33.