La importància dels referents en l'esport femení: 'Com pots somiar allò que no saps que existeix?'

Quatre referents de l'esport femení reflexionen sobre la desigualtat d'oportunitats, en un col·loqui organitzat pel Santcu


Temes relacionats

Fem 50, la lluita per reivindicar el futbol femení del SantCu (28/jun/21)

El primer Santcu femení, 'un grup de dones valentes i amb orgull', celebra 50 anys ( 8/mar/21)


  • Comparteix:

Laura Pou, Llorenç Santasusagna, Gemma Mengual, Anna Caula, Jessica Vall i Zoya Naumov / Foto: Albert Canalejo (Ajuntament)

Laura Pou, Llorenç Santasusagna, Gemma Mengual, Anna Caula, Jessica Vall i Zoya Naumov / Foto: Albert Canalejo (Ajuntament)

Quatre referents de l'esport femení han protagonitzat el col·loqui sobre la dona i l'esport, aquest dimarts, a la Casa de Cultura. La trobada, emmarcada dins dels actes de celebració del 50è aniversari del Sant Cugat FC femení, ha comptat amb l'assistència de moltes de les jugadores, actuals i històriques, de l'equip local. Les esportistes olímpiques Gemma Mengual i Jessica Vall, la Secretària General de l'Esport, Anna Caula, i l'atleta internacional Zoya Naumov han reflexionat sobre la desigualtat d'oportunitats, la manca de perspectiva de gènere en el camp de la medicina esportiva i el masclisme que, d'una forma més o menys conscient, han patit com a esportistes, entre moltes altres qüestions.

No obstant això, també s'han mostrat molt optimistes respecte a l'augment de la visibilització de l'esport femení que s'està vivint aquests últims anys, ja que, si no, "com pots somiar allò que no saps que existeix?", ha comentat Caula en referència a les noves generacions de nenes i noies esportistes. La Secretària General de l'Esport també ha parlat dels diferents models de lideratge i ha assegurat que ella sempre ha intentat allunyar-se del "model masculí". "No hem d'aspirar ni a entrenar ni a jugar com ho fan els homes, perquè som diferents. Oferim espectacles diferents, qualitativament iguals", ha conclòs.

L'esportista de natació sincronitzada Gemma Mengual, per la seva banda, ha explicat que des que va fer de voluntària a uns jocs olímpics va tenir clar que ella hi volia participar com a esportista, "i no vaig parar fins que ho vaig aconseguir", ha dit. La santcugatenca olímpica també ha fet referència a les dificultats que es va trobar quan va voler reprendre l'esport d'elit després de ser mare, una barrera que els homes no es troben quan es converteixen en pares.

La nedadora Jessica Vall ha mencionat que bona part de les diferències en la inversió i la potenciació de l'esport femení respecte al masculí "és culpa de la poca repercussió que tenen en els mitjans de comunicació els esports femenins". Per la seva banda, l'atleta Zoya Naumov ha lamentat que "encara no s'associa la figura de la dona a l'esport professional" però, per contra, ha posat èmfasi en "la capacitat d'empoderament" que té aquest.

Per acabar l'acte, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha felicitat les quatre esportistes i s'ha compromès a convertir Sant Cugat en una ciutat referent pel que fa a l'esport, "ja que practicar esport vol dir cohesió social i salut", ha dit.




Anna Caula

Com pots somiar allò que no saps que existeix? Allò que en el teu imaginari i referent no passa? I això és el que ara s'està trencant, gràcies a figures com la Gemma o la Jessica.

Gemma Mengual

Vaig començar amb 8 anys, en un club, amb molta passió. Vaig estar de voluntària a uns jocs olímpics i vaig tenir molt clar que volia anar-hi i guanyar una medalla. I fins que no ho vaig aconseguir no vaig parar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.