'En bici sense edat' o com la gent gran se sent acompanyada per ciclistes voluntaris

La Unió Ciclista Sant Cugat fa passejades amb els usuaris de les residències de la ciutat


  • Comparteix:

'En bici sense edat' és un projecte que encapçala la Unió Ciclista Sant Cugat i que fa un any que ha arrelat amb força a la nostra ciutat, tot i que els orígens s'han de situar a Dinamarca el 2012. El club santcugatenc, amb una vintena de voluntaris, passeja, durant una hora i mitja, gent gran de diferents residències a través d'un tricicle. El voluntariat és clau i el president de la Unió Ciclista Sant Cugat, Oriol Cusó, fa una crida a la ciutadania perquè més gent col·labori i d'aquesta manera 'puguem oferir passejades cada dia i també els caps de setmana'. Cugat Mèdia s'ha endinsat en una d'aquestes passejades per veure com els usuaris d'aquesta iniciativa gaudeixen i els valors que els aporta fora de la residència.


On neix el projecte 'Bici sense edat'?

Aquesta iniciativa va néixer a Copenhaguen el 2012 quan un ciclista va passar per davant d'una residència i va pensar que podria passejar a les persones grans del centre. Dit i fet. 17 anys després, aquesta iniciativa ja està consolidada a nivell europeu i ha arribat a Sant Cugat fa un any.

Com arriba a Sant Cugat?

'En bici sense edat' es va iniciar el maig de 2022 a la nostra ciutat i col·labora amb diferents residències com Sant Cugat Natura, Sant Salvador, Amavir, la parròquia de Sant Pere d'Octavià, la residència de Mira-sol. Un projecte que es valora altament des d'aquests centres perquè socialitza la vida d'aquestes persones. Xènia Dumont és educadora social al centre Amavir. Dumon ressalta que "és un xut d'autoestima per aquestes persones que poden decidir on anar i a més sense la família".

Aquest projecte ha despertat l'interès dels Amics de la Gent Gran, que des de fa dos mesos han entrat al programa, i també farà un pas més amb l'arribada del taller Jeroni de Moragues amb persones que pateixen algun tipus de discapacitat. D'aquesta manera s'obre una nova via terapèutica del projecte.

El voluntariat, peça bàsica

La figura del voluntariat és clau per entendre el projecte, però amb la vintena que hi ha en aquest projecte no és suficient. Ara mateix es cobreixen quatre dies a la setmana i des del club es vol arribar a donar servei els set dies. Per arribar a aquesta fita es necessiten, òbviament, persones voluntàries. El president de la Unió Ciclista Sant Cugat, Oriol Cusó, fa una crida a la ciutadania perquè s'adhereixi al projecte. Cusó destaca que aquest voluntariat "és una manera de compartir experiències, compartir la seva vida i el que més omple és veure el somriure d'orella a orella dels usuaris".

Els voluntaris han de ser majors d'edat i a partir del setembre hi haurà una col·laboració força especial entre la Unió Ciclista Sant Cugat i l'escola Europa. El centre educatiu impartirà una assignatura de 10 crèdits a través del club santcugatenc on hi haurà una part teòrica de formació en el voluntariat, una entrevista de perfil i una part pràctica. Una manera de conscienciar al jovent de la gran importància del voluntariat. Un projecte que continua pedalant amb força per fer més feliç la vida de la gent gran.

Palmira Collado, usuària de 92 anys

Cugat Mèdia els ha acompanyat en una d'aquestes sortides. El president de la Unió Ciclista Sant Cugat, Oriol Cusó, acompanyat de Jacinto, un dels voluntaris que té l'entitat, surten puntualment del pàrquing de l'Ajuntament, qui col·labora amb l'estacionament i manteniment del vehicle, un tricicle finançat íntegrament per l'empresa Roche. El camí a recórrer té un final d'etapa clar: la residència Amavir on ja espera una de les moltes usuàries d'aquest projecte. Ella és la Palmira Collado de 92 anys, que agraeix la tasca dels voluntaris i, sobretot, afirma que "aquesta iniciativa és ideal perquè és una manera d'ajudar a les persones".






Palmira Collado

És una manera ideal d'ajudar a les persones i em fa molt feliç.

Oriol Cusó

El més divertit de ser voluntari és veure el somriure d'orella a orella dels usuaris.

Xènia Dumont

Aquestes sortides són un xutr d'adrenalina per als usuaris.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.