Barrera (Atlètic Junior): 'El 80% de futbol és fum, tot està inventat'

El darrer fitxatge del Junior, Narcís Barrera, repassa l'actualitat futbolística al magazín 'Sant Cugat a fons'


  • Comparteix:

Narcís Barrera és el darrer fitxatge de l'Atlètic Junior / Font: Guillem Babistch

Narcís Barrera és el darrer fitxatge de l'Atlètic Junior / Font: Guillem Babistch

El darrer fitxatge de l'Atletic Junior i exjugador de l'Horta, Narcís Barrera, ha passat pel magazín 'Sant Cugat a fons' i on ha ressaltat que, avui en dia, el 80% de futbol és 'fum'. Hi ha 'molts entrenadors que no entenen que el futbol és dels jugadors i que han de creure en la teva idea'. Barrera creu que la diferència entre la Segona Catalana i la Tercera Divisió és la intensitat amb la que es juga.

ESCOLTA-HO

Com és que el Narcís Barrera ha fitxat per l'Atlètic Junior?

És una mica separat fitxar pel Junior i marxar de l'Horta. De l'Horta marxo perquè jugava poc i em queda poc de jugar a futbol. Volia seguir jugant i l'objectiu era fer-ho a Primera Catalana i anar algun lloc competitiu amb aspiracions. Porto 14 anys competint. En el moment en què parlo de marxar amb el tècnic de l'Horta, en Nacho Castro, em diu que em quedi al cos tècnic a donar un cop de mà i llavors busco una altra solució. Volia jugar més tranquil i al Junior entreno dos equips i estic molt còmode. Em porto molt bé amb el director esportiu, Sergio Romero, i el míster, el Mora. El club em tracta molt bé i em van fer una bona proposta tant per ells com per mi.

Què va passar aquest cap de setmana amb la golejada per 9 a 0 davant el Molins de Rei?

No ho entenc encara, de veritat. He vist molts partits de futbol de Primera, de Segona i de Tercera i Quarta Regional, Tercera, Segona i ara Quarta Catalana, Tercera i no ho entenc.

El tècnic, Alberto Morales, deia que amb 9 a 0 quan veus el resultat pots pensar que hi ha dos expulsats, però res d'això. Estrany no?

Jo crec que bàsicament com es sol dir, l'altre equip es va rendir, va tirar les armes i es van posar de genolls. Amb 3 a 0 ells van abandonar el partit i van decidir que millor està per allà i que no expulsessin ningú. La setmana que ve tenien partit i ens ho van posar molt fàcil.

Què implica ser jugador de 3a divisió?

És una categoria molt diferent i on hi ha dos grups d'equip bens diferents. L'Hospitalet entrena a les deu del matí cada dia són professionals com el Sant Andreu, la Pobla Mafumet o el Terrassa que entrena a la tarda. En canvi, Horta o Castelldefels entrenen quatre o cinc dies a la setmana i són clars exemples que estan lluny dels equips grans de la categoria. Tu tens una feina, però has de rendir durant dos o tres hores i mitja que duren entrenaments entre que fas prevenció abans i et tractes amb el fisio. Són quatre dies més partit en els quals entrenes i entrenes bé. No es només entrenar i jugar a futbol perquè també fas vídeo del rival, analitzes rivals i intentes fer coses de la manera més professional possible. És la quarta categoria del futbol espanyol, és molt maca i alta i també implica molta professionalitat. Els jugadors de 3a divisio duren dues o tres temporades i no per ells sinó pel sacrifici que has de fer. A l'Hospi tens compensació, per jugar a l'Horta, venia de Tordera i els entrenaments són a dos quarts de deu de la nit i acabes a dos quarts de dotze. Arribes a casa a les dotze o quarts d'una de la matinada i és complicat si l'endemà treballes és un sacrifici gran. Els dies de partit si vas a jugar a Figueres o Pobla Mafumet perds tot el dia d'un cap de setmana.

Ha valgut la pena jugar a futbol?

És la part més important de la meva vida. Estones que tinc lliure penso en futbol. He tingut la sort d'estar a clubs importants com Palamós, Figueres, Granollers, Peralada o Blanes peralada. Et quedes amb la gent que coneixes, les experiències que treus i mhan donat tot a la vida. Jugar un playoff l'any passat amb l'Horta va ser increible amb un pressupost molt baix i es van ajuntar factors diferents. Dels meus companys de l'any passat hi ha un que està al Reial Madrid Castilla i un altre que jugarà a Segona perquè crec que ho té firmat. Hi ha 4 o 5 jugadors que estan a diferents filials a las Palmas i a Mallorca i això demostra que la feina és va fer ben feta.

Podem dir que jugar la promoció d'ascens amb l'Horta va ser una suma de factors?

És un club molt humil, que deixa treballar molt a l'entrenador. L'entrenador, en Nacho, va fitxar molt bé i vam tenir sort de fer playoff. El barri va respondre molt bé. Ningú s'esperava això. Són anys que et marquen i que et queden, fas amistats que et quedaran per sempre.

Nacho Castro té un estil de joc molt marcat no?

L'estil de joc del Nacho treu el que té dins cada jugador i que cada un gaudeixi jugant. Al final fitxa jugadors que tenen pilota. Quan estic a prop d'ell ho veig d'una altra manera perquè vol que el jugador gaudeixi i sigui feliç al camp. El Nancho demana tenir pilota tota lestona i que no hi hagi desplaçaments llargs si et pot evitar. És un estil molt macu. A la gent li agrada molt i la temporada passada venia molta gent a veure l'estil del Nacho Castro. Venia gent de fora d'Horta. És molt atractiu i qui el veu, en gaudeix.

I com veus l'Alberto Morales?

L'Alberto és un perfil d'entrenador diferent al Nacho Castro. Porta molt anys entrenant i ha jugat a Segona amb el Barça B una temporada. El Nacho és un entrenador que té molt recorregut i que ha passat molts clubs. A ell no se li cauen els anells per entrenar a altres categories. Un exemple és quan el Nacho estava de coordinador al Tordera. L'Alberto és un bon entrenador, jove i amb ganes i ha de seguir creixent perquè va pel bon camí. Intenta que el joc sigui atractiu, però el que passa és que jugar d'aquesta manera costa no és fàcil, tenir la pilota tot el partit i no cometre errors. Tens la cara i la creu al camp del San Mauro i amb Molins que ens va sortir de cine. Entre l'Alberto i els jugadors hem d'arreglar això i no cal guanyar 9 a 0 cada partit. Cal buscar terme mig, jugar bé, bon joc actractiu i és el que des del club es busca, que funcioni i doni resultats. La gràcia del Nacho és que el resultat no és el més important. És evident que a 3a has de guanyar. però la manera és molt important. En Nacho ho té molt clar i és una de les coses importants per les que va passar l'any passat. Sembla que no està al nivell de l'any passat, però té molt mèrit perquè se li han endut 13 o 14 jugadors. No cal mirar tant el resultat sinó com s'arriba.

Quina és la diferència més gran entre Segona Catalana i Tercera divisió?

Bàsicament la intensitat amb el que es fa tot. Pots parlara de component fisic o component tècnic, el que vulguis, però la intensitat mana. El jugador de 3a Divisió sap que hi ha tres canvis a la banqueta i que si vol jugar de primer a últim dia ha d'entrenar 'a muerte'. De fet, et paguen o compensació per entrenar no pas per jugar. Qui decideix qui juga és el míster. Tu cobres igual per jugar o no. L'entrenament i partit és la mateixa intensitat. El més important és complir objectius i es veu si puges o baixes de cada categoria. Si vas a veure entrenaments de Segona B o Segona A veuràs que totes les accions són com si fossin les últimes d'un partit super important. Vens veure entrenaments del Junior o Segona Catalana no es tan aixi. La qualitat a segurament a 3a hi ha més però no us penseu que la diferència és tan gran. El jugador de Tercera Dvisio el poses a Segona no és tan gran pel jugador. El jugador de 2a catalana el poses a Tercera Divisió i la diferència no et fa guanyar o perdre el partit. Et sorprendrien a tots. El jugador ha de diposar de regularitat en el dia a dia.

Els entrenadors diuen que a Segona Catalana es juga més i es toca més pilota que a Tercera Divisió.

Segurament sí. La Segona Catalana fa que el dia a dia no arribis a tot. Tens més temps per tenir pilota. A 3a divisio has de ser valent per fer-ho. Tots els equips estan treballats, com han de pressionar, com ha de fer mal a rival. Jo vinc de mirar 4 partits de l'Hospi i que és rival de l'Horta. Avui ho preparem perquè el Nacho sàpiga que faran. La 3a divisio busca resultats i la manera preferida o més fàcil és fer-ho sense jugar tan bé a futbol. A Segona Catalana els equips són més valents perquè juguen a passar-s'ho bé i tu vas a jugar. És molt atractiu. 200 vegades la toques amb el peu a Segona Catalana i 370 amb el cap a Tercera. Tens el cap gros, s'infla. Al jugador li agrada més això i és el que intenten.

S'ha tecnificat més el futbol en els últims anys?

Si mires el futbol base, quan jo tenia 7 o 8 anys, a Tordera tenies un camp de sorra i 10 pilotes Mikasa molt dures. Anaves a entrenar i si tenies sort que l'entrenador fos jove feies alguna conservació. Anaves a fer el mateix cada entrenament. Avui mires entrenaments d'aleví o benjamí i treballen per alguna cosa. Els clubs tenen una metodologia i intenten entrenar amb un toc diferencial dels altres. Fa 13 anys que hi ha una nova evolució i la vella escola ha canviat molt. El futbol ara té molts cursos i maneres d'aprendre. El futbol és fum, el 80% sempre és fum. Al final, els jugadors juguen i si el jugador no creu en tu, per molt fum que venguis, si el jugador no et creu, ell farà el que vulgui. Cada cop més ens pensem que els entrenadors inventem el futbol, però 2 més 2 son 4. Ara intentem tots una cosa diferent per fer-nos veure i dedicar-nos a això.

El teu objectiu és ser entrenador?


He estat una mica sempre entrenador i 'cabrón' amb companys i 'vinagre'. A Horta em deien que era el fill del míster, del Nacho. Em considero entrenador i vull anar cap aquí. És més divertit ser jugador que entrenador. Una cosa tinc clara, és molt divertit jugar amb companys. Imagina´t que veus una pedra i la xutes. El que vols fer és xutar-la, còrrer, disputar. Si em surt una bona oportunitat professional d'entrenadors deixaria de jugar a futbol. Vull seguir jugant a futbol les màximes tenporades possibles. També tinc clar que espero deixar el futbol abans que em deixi ell.

En aquests nivells, el club i l'entrenador influeixen perquè et decantis per una oferta o una altra?

De fet no se si sóc romàntic, però mai he he agafat oferta econòmica més alta. Quan jugava a Palamós era gaudir del camp. No és el mateix anar a jugar a l'Atlètic de M adrid o al Barça. El més divertit del futbol són els companys que veus sis cops a la setmana i és la teva familia i el teu jefe, entrenador, també ha de ser bo.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.