Els transgènics són un dels debats més candents en l’àmbit alimentari. La discussió sobre què és ètic i què és saludable és extensa, però sembla evident que aquesta tecnologia tard o d’hora s’obrirà camí. ‘El Pou’, la secció de ciència que Cugat.cat produeix per a la Xarxa de Comunicació, parla d’alguns exemples, bons i no […]
L’arribada de l’estiu significa també l’arribada dels incendis forestals. Catalunya és un país d’incendis i l’augment de la massa forestal en els darrers anys suposa més combustible. ‘El Pou’ descobreix com és un incendi, com es propaga i com s’hi lluita amb la subinspectora de Bombers i membre del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) […]
‘El Pou’, la secció de ciència i tecnologia que Cugat.cat produeix per a la Xarxa, aprofundeix aquesta setmana en l’anomenada ‘medicina alternativa’ . José Miguel Mulet, doctor en bioquímica i professor a la Universitat Politècnica de València, adverteix des de fa anys de la invalidesa científica d’aquestes teories i defensa la medicina tradicional com la […]
Generar electricitat a partir de la fotosíntesi de les plantes. Aquesta idea és obra de tres estudiants andalusos que s’han trobat a Barcelona per crear el projecte Bioo, una eina que està a prop de començar les seves proves a gran escala a Sant Cugat. En parlem amb un dels impulsors, Pablo Vidarte, a ‘El […]
L’arribada de la primavera i les pluges han fet reviure els boscos, que amb l’estiu a prop viuen un esclat d’activitat. Cada vegada més, generen una moviment turístic important i a ‘El Pou’, la secció de ciència i tecnologia produïda per Cugat.cat per a La Xarxa, parla sobre com afecta l’ecosistema i l’estat actual dels […]
El naturalista vallesà Martí Boada és una de les referències mundials en aquest camp. Pioner en l’educació ambiental a Europa, ha estudiat boscos i ecosistemes d’arreu del món des d’un punt de vista acadèmic, però també per divulgar les particularitats d’aquests entorns a la població a través dels mitjans de comunicació. Boada és el convidat […]
El futur de la gestió dels purins, els residus orgànics generats per les explotacions ramaderes, passa per la generació d’un subproducte concentrat comercialitzable que permeti exportar-lo com a fertilitzant. La gestió d’aquest residu és un dels principals reptes que afronta Catalunya, on hi ha zones que tenen els aqüifers contaminats des de fa dècades. ‘El […]
El festival 10 a la menos 9 és una trobada sobre nanociència finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i coordinada des de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. ‘El Pou’, la secció de ciència produïda […]
Investigadors de l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona lideren l’Atles Global de Justícia Ambiental. L’investigador Joan Martínez-Alier acaba de rebre una beca europea de 2 milions d’euros per seguir aprofundint en les lluites ambientals arreu del món. ‘El Pou’, la secció de ciència produïda per Cugat.cat per a la […]
La robòtica té diverses aplicacions al món de la salut. Una d’elles és el suport a persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat. A ‘El Pou’, la secció de ciència que Cugat.cat produeix per a La Xarxa, en parlem amb l’investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Joan Aranda, que ens detalla els […]
La primavera comporta un creixement de les al·lèrgies respiratories. Segons la meteorologia, el pol·len i les espores de fongs proliferen o redueixen la seva presència. Les últimes pluges de l’hivern i les temperatures suaus fan preveure una temporada complicada per als al·lèrgics, però una primavera plujosa podria millorar al situació. ‘El Pou’, la secció de […]
La robòtica és una de les disciplines que més fascinació ha generat a la humanitat. Durant dècades, escriptors i cineastes han imaginat com seria un món en el qual les màquines visquessin entre nosaltres. Avui en dia, els robots estan presents, tot i que potser no com es van imaginar. ‘El Pou’, la secció de […]

