Vaga general amb un seguiment desigual a Sant Cugat


Temes relacionats

Un miler de persones es manifesten per un repartiment més igualitari de la crisi (14/nov/12)

El comerç local aixeca la persiana com un dia normal (14/nov/12)

Gairebé la meitat de treballadors de l'Ajuntament secunda la vaga (14/nov/12)

Alt seguiment de l'aturada als centres educatius públics (14/nov/12)

Ferit lleu el membre d'un piquet després de ser atropellat a l'antiga Sharp (14/nov/12)

Jornada de serveis mínims al transport sense incidències durant la vaga (14/nov/12)


  • Comparteix:

La marxa de la vaga ha passat per Francesc Moragas, al centre de la ciutat

La marxa de la vaga ha passat per Francesc Moragas, al centre de la ciutat

La vaga general d'aquest dimecres ha tingut un seguiment desigual a Sant Cugat segons els sectors. L'aturada ha estat pràcticament total a les empreses dels polígons industrials, on l'acció dels piquets ha dificultat el pas dels vehicles i ha provocat llargues cues que lentament han desaparegut. Al comerç, en canvi, la vaga gairebé no ha tingut incidència. Pel que fa a l'administració pública, a l'Ajuntament el seguiment ha estat del 46%, vuit punts superior al de l'última vaga general. La manifestació de treballadors al migdia d'aquest dimecres ha aplegat un miler de persones.



Polígons industrials
A grans empreses com Delphi, Hewlett Packard (HP) i SCTC, l'antiga Sharp, el seguiment ha estat gairebé total. Al llarg d'aquest dimecres al matí, els piquets i les protestes dels treballadors han dificultat molt la circulació i, fins i tot, l'han aturada.

Alguns dels representants sindicals d'aquestes empreses, Josep Antoni Morán de Delphi, Eduard Pomar de SCTC i Cornèlia Rodríguez d'HP, han destacat d'aquesta jornada que està en joc l'estat del benestar i que la gent està molt cansada dels governs espanyols actual i anterior.

Sindicats

Considerem que és un èxit. El govern s'ha de posar a parlar amb les plataformes socials i sindicals. / És una vaga laboral i política. / La gent està molt cremada.


Ensenyament
Els centres educatius públics han secundat majoritàriament la vaga, segons dades oficials. Entre el professorat, la meitat dels docents han secundat la protesta, amb l'escola Collserola amb el seguiment més elevat, amb un 63%, i l'institut Leonardo da Vinci amb l'inferior, amb un 26%. Els instituts públics han registrat més d'un 90% de suport a la protestes entre els estudiants aquest dimecres. Les absències d'alumnes als centres de primària han oscil·lat entre el 95% a l'escola La Floresta i el 39%, al Pins del Vallès. El seguiment de la vaga als centres privats i concertats ha estat inferior pel que fa al professorat.

Comerç
La immensa majoria dels comerços ha aixecat aquest dimecres la persiana a la ciutat. Les botigues de l'avinguda de Cerdanyola, la Rambla del Celler i els carrers propers a l'estació no han secundat la convocatòria. Alguns comerços han tancat momentàniament davant de la presència de piquets informatius. Sant Cugat Comerça ha xifrat entre el 10 i el 15% el suport dels seus associats a l'aturada.

Manifestació
Un miler de persones ha sortit als carrers de Sant Cugat aquest dimecres per fer visible el suport a la convocatòria de vaga general i reclamar un repartiment més equitatiu de les conseqüències de la crisi. Els manifestants s'han concentrat al migdia a la plaça de la Vila i posteriorment han iniciat una marxa pel centre de la ciutat que s'ha anat fent més nombrosa. L'acció ha comptat amb representants de diversos comitès d'empresa, dels sindicats CCOO, UGT i CGT, així com del PSC, ICV-EUiA, CUP i ERC.

El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, el portaveu de la CUP, Guim Pros, i la presidenta d'ERC, Mireia Ingla, han manifestat que s'està retrocedint en qüestió de drets socials, que s'ha de lluitar des del carrer i que la protesta no hauria de ser d'un sol dia.

Partits polítics

Ara és el moment de fer força. / S'està acabant amb els drets aconseguits durant molts anys. / La reivindicació ha de ser constant. / Hi ha més de 800.000 raons per fer vaga avui.


Transport públic
Els serveis mínims de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Renfe s'han respectat completament. Les estacions de tren han tingut un descens de viatgers respecte jornades normals. Piquets informatius han informat de la convocatòria de la vaga a les parades de l'estació de Lluís Millet i de Valldoreix. La Generalitat ha situat el seguiment de la vaga FGC i Renfe en el 20,6% i el 38,3%, respectivament.

Ajuntament
El seguiment de la vaga ha estat del 46% a l'Ajuntament, segons dades facilitades pel servei de comunicació del consistori. El percentatge és vuit punts superior a l'última aturada general, quan el 38% d'empleats va sumar-se a la protesta. Si es contempla separadament, la vaga té un seguiment del 50,3% dels treballadors de l'Ajuntament i del 30,1% dels treballadors dels organismes autònoms.

El regidor de Recursos Humans, Jordi Puigneró, ha expressat que l'adhesió a la manifestació general és superior que l'anterior però que la situació és pitjor que llavors. A més, entén que augmentin el descontentament i el malestar general.

Jordi Puigneró

És evident que de moment ha estat superior a la darrera vaga general a Sant Cugat. La darrera vaga general es va produir en un moment de crisi econòmica inferior. És normal que pugi el descontentament i el malestar.


Incidents
La jornada ha transcorregut amb normalitat i sense incidències, tot i que el membre d'un piquet ha hagut de ser traslladat a Mútua Terrassa després de patir un atropellament a primera hora d'aquest dimecres a l'entorn de la planta de l'antiga Sharp. Els Mossos d'Esquadra han confirmat a Cugat.cat que el conductor del vehicle ha estat interceptat i que les ferides que ha patit el membre del piquet són lleus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.