La pedrera Berta es restaurarà amb residus d'ecoparcs


  • Comparteix:

Pedrera Berta (Font: Collserola.org)

Pedrera Berta (Font: Collserola.org)

La pedrera Berta, situada entre Sant Cugat i el Papiol, es podrà restaurar amb residus urbans provinents d'ecoparcs. La reparació del sot provocat per l'extracció de granit es podrà dur a terme gràcies a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que dóna la raó a l'empresa, propietat d'FCC, i desestima el recurs de cassació de l'Ajuntament del Papiol davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava que el sot es reomplís amb terra i runa.

La sentència del TS falla a favor de l'empresa, ara d'FCC però que en el moment de la causa judicial era de Jaume Franquesa SA, i assegura que l'activitat no es pot considerar com un dipòsit o abocador.

La reconversió de la zona de la serra de Collserola es farà amb residus urbans tractats prèviament i estabilitzats en ecoparcs, sempre que tinguin un coeficient de biodegradabilitat inferior a un 15%.

El contenciós, però, s'ha allargat més d'una dècada. Al 2005, el TSJC va donar la raó a l'Ajuntament del Papiol amb una sentència que ratificava que la pedrera només es podria reomplir amb terra i runa. En aquell moment, el TSJC desestimava la proposta feta per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient, que proposava reomplir aquest espai amb residus provinents d'ecoparcs.

La pedrera Berta, així com altres pedreres de l'entorn metropolità que estan en desús, havia estat sondejada per l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient i l'Agència Catalana de Residus com a alternativa al tancament de l'abocador del Garraf. La finalitat era, d'una banda, restaurar les antigues pedreres, i de l'altra, donar sortida a uns materials que, després de ser tractats als ecoparcs, no es poden reciclar de cap manera.

La proposta, però, va provocar el rebuig de l'Ajuntament del Papiol perquè podia provocar la contaminació dels aqüífers del municipi. L'Entitat Metropolitana del Medi Ambient ha insistit en reiterades ocasions que el material finalista que s'extreu dels ecoparcs no comporta cap perill de contaminació i que pot servir perfectament per a la restauració paisatgística.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.