Els incendis forestals han cremat ja 207 hectàrees al Vallès Occidental, amb poca incidència a Sant Cugat

Les estadístiques de la Generalitat situen aquest any 2005 com la tercera pitjor campanya des del 1987

Comarca

Publicat el 28/jul/05 per Adria Claramunt

Els incendis han calcinat fins ara 207 hectàrees forestals al Vallès Occidental, segons l'estadística elaborada pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat i que situen el 2005 com el tercer pitjor any pel que fa als incendis forestals des de 1987. Sant Cugat, de moment, ha patit poc aquesta campanya i només s'ha vist afectada per petits incendis, el més important dels quals ha cremat dues hectàrees de matolls i canyes entre Sant Cugat i El Papiol.

Sant Cugat no està patint de moment un estiu massa dur pel que fa als incendis forestals, tot i que al conjunt de la nostra comarcal ja s'han cremat 207 hectàrees en un total de 28 incendis, els més importants dels quals s'han produït durant la primera quinzena de juliol. Aquestes xifres representen, a data d'avui, que aquest és el tercer pitjor any des de 1987 pel què fa als focs forestals, i destaquen encara més si les comparem amb 7 hectàrees que es van cremar durant tot l'any passat.

A la nostra ciutat però, les dades són més favorables ja que fins el moment Sant Cugat només ha patit petits incendis, entre els que destaquen un foc a Les Planes provocat per l'incendi d'un camió d'escombraries, i un altre que ha cremat dues hectàrees de matolls i canyes als termes de Sant Cugat i El Papiol, a tocar de la pedrera Berta, i amb una mínima incidència a la nostra ciutat.

Les dades ens recorden però que, històricament, el Vallès Occidental és la comarca on més incendis forestals s'han registrat en els darrers anys. Segons les estadístiques computades des de 1970, el 7,88% dels incendis produïts al principat van tenir lloc en aquesta comarca, sent la xifra més alta de la zona.

Per anys, des de 1987, el pitjor ha estat el 1994, quan 3.342 hectàrees van cremar en un total de 131 incendis, castigant especialment Castellar i Sant Quirze, i amb una gran afectació al nostre municipi. Posteriorment, el 2003, van cremar 2.178 hectàrees, concentrades principalment a la zona de Sant Llorenç. El tercer pitjor any, sense comptar la campanya d'enguany, va ser el 1993, quan es van produir 91 incendis que van cremar 195 hectàrees principalment a Montcada i Reixac i a Terrassa.

És per això que tant les institucions com els cossos de seguretat recorden que cal extremar les precaucions ja que, enguany, les condicions climatològiques i la forta sequera que està patint el país, fan que el risc d'incendis forestals sigui molt elevat.