Reaccions polítiques a la sentència que anul·la la llicència ambiental de Lubrizol

El govern aposta per reduir els dipòsits perquè la planta es mantingui a Can Solà, mentre que Junts creu que s'hauria de reubicar


Temes relacionats

El TSJC anul·la la resolució que prorrogava indefinidament la llicència ambiental a Lubrizol ( 1/jul/20)


  • Comparteix:

La planta de Lubrizol es troba a Can Solà / Foto: Cugat Mèdia

La planta de Lubrizol es troba a Can Solà / Foto: Cugat Mèdia

Els representants polítics de Sant Cugat consideren que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declara nul·la la resolució que prorrogava indefinidament la llicència ambiental a Lubrizol és bona per a Sant Cugat. El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, considera que la decisió judicial posa 'la pilota a la teulada' de la companyia química, que s'haurà d'adaptar a la normativa europea. Per a l'Ajuntament, l'opció 'més senzilla i immediata passaria per la reducció de la capacitat d'un dels dipòsits' de la planta, fet que podria facilitar mantenir la ubicació actual, a Can Solà.

Ara el govern està estudiant quina resposta jurídica donarà el consistori. Una opció seria demanar mesures cautelars, però Duch adverteix de les conseqüències negatives que tindria aquesta via en cas que es presenti un recurs i prosperi: l'Ajuntament hauria de fer front a indemnitzacions. L'opció que sí que vol abordar l'executiu és 'seure en una taula amb l'empresa per saber què volen fer' a partir d'ara, explica Duch. El tinent d'alcaldia subratlla que l'Ajuntament 'vol fer costat a l'empresa', sempre que això no suposi cap perjudici en l'entorn on s'ubiqui la planta.

Des del govern no posen encara sobre la taula la proposta perquè Lubrizol abandoni la ubicació actual i en busqui una de nova. Aquesta és una opció que sí que planteja Junts per Sant Cugat. El grup municipal celebra la sentència, que ha arribat arran de la interposició l'any 2016 d'un contenciós administratiu contra la pròrroga indefinida que va donar la Generalitat a l'empresa química per mantenir l'activitat malgrat els canvis de normativa de la Unió Europea. Junts també posa sobre la taula una reducció dels dipòsits d'emmagatzematge, però l'opció preferida seria la reubicació. 'Pensem que s'hauria de poder buscar algun espai a Sant Cugat per reubicar aquesta indústria, però que no tingui cap influència negativa a l'entorn', explica la portaveu de l'agrupació, Carmela Fortuny.

Per part de Cs, es limiten a expressar el respecte cap a l'ordre del jutge. 'Sempre obeïm les sentències', afirma el portaveu taronja, Aldo Ciprian, que recorda que la decisió encara no és definitiva, ja que es pot recórrer. Ciprian considera que tot plegat és un 'tema burocràtic, no polític', que obliga actualitzar la normativa als paràmetres europeus.






Francesc Duch

No volem fer propostes de trasllat, això serà una decisió de l'empresa. El temps veurà quina és l'opció més adequada.

Carmela Fortuny

S'hauria de poder buscar un espai per reubicar aquesta indústria, que ofereix lloc de treballs, però sense cap influència negativa mediambiental.

Aldo Ciprian

Si la llei determina que la llei no pot estar al centre, s'haurà de desplaçar a un altre lloc. Des de Cs respectem les sentències dels tribunals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.