Valldoreix vol posar remei d’una vegada per totes als problemes de mobilitat i aparcament que es generen al voltant de l’estació de FGC. En declaracions a Cugat Mèdia, el president de l’EMD, Juanjo Cortés, ha exposat que l'”efecte crida” de l’estació per les bones condicions d’aparcament comporta una situació de col·lapse a la zona i dificultats importants per aparcar als veïns de la vila. Per aquest motiu, Cortés s’ha reunit amb l’AMB per cercar solucions a una problemàtica que esdevé “prioritat” per a l’EMD.
Missió impossible: viure a Valldoreix i aparcar a l’estació
Com ja va fer fa un any amb la delegació del govern a Barcelona, l’EMD continua picant la porta de les institucions per revertir un mal endèmic al territori: els problemes dels valldoreixencs per aparcar al voltant de l’estació. Segons el president de la vila, la majoria dels usuaris d’aquesta zona d’aparcament són veïns de la resta del municipi i d’altres ciutats, que gaudeixen de les facilitats d’aparcar als pàrquings de l’estació, Can Cadena o el CAP, o també al carrer del Bruc i l’entorn de la Masia Can Rosàs. Matinen per deixar-hi el vehicle, agafen el tren per anar a Rubí, Terrassa o Barcelona i recuperen el cotxe al final de la jornada. Un total de 730 places disponibles de franc: un caramel per a la logística de la vida diària. El de Cortés no és l’únic govern que ha exposat aquesta problemàtica, que s’arrossega des de fa anys i panys. L’actual govern sí que considera que, amb la “funció” de “park & ride” del pàrquing de l’estació, i sent el més gran de l’àrea metropolitana, cal eradicar el problema al més aviat possible. L’EMD té competència en ordenació del trànsit. El director de Mobilitat, Transports i Sostenibilitat de l’AMB, Joan M. Bigas, ha estat “molt receptiu”, apunta l’EMD a les demandes valldoreixenques per cercar fórmules que endrecin la mobilitat a la zona, sobretot a les hores puntes.
El nou projecte de Can Cadena
Un dels primers anuncis del govern de l’EMD va ser refer el projecte del nou pàrquing de
Can Cadena. Cortés ha fet extensiu a l’AMB la necessitat de dotar l’espai de pèrgoles fotovoltaiques per disposar d’ombra, nodrir carregadors i també proveir d’electricitat els equipaments públics. ¿Qui paga la inversió? Cortés té molt coll avall que es comptarà amb altres institucions, sobretot l’Ajuntament. “Han de ser còmplices en el finançament ja que el servei beneficia ciutadans de Sant Cugat i altres municipis”, ha afirmat el president.
Juanjo Cortés, en la seva darrera visita a Cugat Mèdia / Cugat Mèdia
Els busos i la gestió l’AMB
Mentre l’entitat metropolitana continua amb la disputa per la gestió del transport públic
de Sant Cugat, Valldoreix ha notificat a l’AMB que té pendent abordar també amb l’EMD la mateixa carpeta: acomplir la llei de 2010 que obliga l’AMB a fer-se càrrec, tant competencialment com econòmica, de la gestió del bus. En cas de materialitzar-se, això suposaria un estalvi de 90.000 euros per a Valldoreix, com a administració competent, en pagar un 10% del cost del transport públic. La resta, la paga l’Ajuntament de Sant Cugat. Pel que fa a la gestió del bus a Sant Cugat, l’EMD segueix amatent les negociacions AMB-Ajuntament sobre l’assumpció de la responsabilitat, ja que Valldoreix també en financia un 10% i el traspàs del servei definitiu comportaria un estalvi per a la vila de 600.000 euros. El servei de bus de Valldoreix, amb cinc línies, està concessionat a Solé i Sauret.