Sant Cugat reviu els fets de la Guerra de Successió amb una exposició al Monestir


  • Comparteix:

Escura i Miquel al centre, flanquejats pel director del Museu i l'historiador Joaquim Albareda

Escura i Miquel al centre, flanquejats pel director del Museu i l'historiador Joaquim Albareda

Els santcugatencs poden descobrir des d'aquest dijous com va viure la ciutat la Guerra de Successió i la posterior desfeta catalana gràcies a l'exposició 'Sant Cugat 1714. La Guerra de Successió i les seves conseqüències', inclosa en les jornades de Patrimoni Viu, que duraran fins diumenge. El Grup d'Estudis Locals (GEL) organitza la mostra, que inclou diferents objectes històrics i diversos plafons informatius que relacionen personatges coneguts del conflicte bèl·lic amb Sant Cugat.

L'historiador i representant del GEL Domènec Miquel ha explicat que un dels fets més significatius que va viure la ciutat va ser l'establiment, al 1705, de tropes austriacistes liderades per Lord Peterborough i el príncep Jordi de Darmstadt per la seva situació estratègica respecte Barcelona.

Domènec Miquel

El 1705 és un moment molt important perquè els anglesos i austríacs instal·len el comandament a Sant Cugat.


Aquests contingents, juntament amb un grup del sometent de Sant Cugat, van assaltar el castell de Montjuïc aquell setembre. La seva conquesta va facilitar la caiguda de la Barcelona felipista i la coronació de l'arxiduc Carles d'Austria dos mesos més tard.

Miquel també ha recordat que l'any 1713, amb Barcelona ja assetjada per Felip V, el rei va manar incautar totes les masies santcugatenques de propietaris de Barcelona que resistien a la ciutat.

El regidor de Cultura, Xavier Escura, ha destacat que la mostra és un testimoni interessant d'aspectes i referents locals lligats amb els fets de la Guerra de Successió.

Xavier Escura

Molts santcugatencs descobriran molts protagonistes de la història de la guerra que tenen vinculació amb la ciutat.


Escura també ha ressaltat la tasca del GEL, el Museu de Sant Cugat i l'Arxiu Municipal per fer possible aquesta exposició i, sense oblidar, l'aportació de peces de l'època feta per particulars.

Prèviament a l'inauguració de l'exposició que es podrà veure fins al 7 de desembre, el catedràtic d'Història Moderna Joaquim Albareda ha protagonitzat la conferència 'La Guerra de Successió. Les raons de la resistència' que ha servit per donar el tret de sortida a les jornades de Patrimoni Viu. Aquesta proposta inclou fins diumenge una vintena d'activitats que tenen per objectiu commemorar el Tricentenari a Sant Cugat.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.