Escura veu 'quists' feixistes en les estructures de poder de 'Estat espanyol


Temes relacionats

Els Amics de la Unesco enceten un curs sobre cultura, la llibertat i la pau ( 8/oct/14)


  • Comparteix:

Xavier Escura i Rafael Recolons, durant la trobada

Xavier Escura i Rafael Recolons, durant la trobada

El regidor de Cultura i historiador, Xavier Escura, considera que el feixisme encara està enquistat en algunes estructures de poder de l'Estat espanyol, una circumstància que no li permet oferir plenes garanties democràtiques. Escura ha protagonitzat aquest dimecres la xerrada inaugural del nou cicle de conferències dels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat, que vol reivindicar la importància de la cultura de la pau, la llibertat i la defensa del patrimoni històric.

Titulada 'Catalunya-Espanya: d'on venim i a on anem', la ponència d'Escura ha repassat els fets més importants de la la història de Catalunya, des de l'Imperi Carolingi fins a l'actualitat. Una aproximació on ha posat especial èmfasi en la derrota de 1714 i la Guerra Civil. De fet, Escura ha subratllat que l'Estat espanyol és l'únic lloc al segle XX on ha triomfat el feixisme, on va governar durant més de 40 anys.

El regidor de Cultura assegura que aquesta ideologia ha quedat molt arrelada al poder, fet que no permet assolir una plena democràcia.

Xavier Escura

Espanya va ser l'únic país on va guanyar el feixisme. Encara avui està enquistat en les estructures de poder.


Escura també ha contraposat els nacionalismes espanyol i català. El primer, ha dit, té una estructura semblant a 'la de l'Antic Règim' mentre que el segon és 'més obert i inclusiu', ja que prové d'un pacte social. Aquesta és la raó que ha presentat l'historiador per justificar que no és possible una entesa entre les dues parts i que, per tant, 'cal optar per l'emancipació'.

Aquesta conferència ha servit per encetar un nou cicle dels Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat, que en aquesta ocasió se centrarà en temes que facin referència a la pau, la cultura i la llibertat. El president d'aquesta entitat, Rafael Recolons, considera que aquests són uns dels valors que defensa l'entitat.

Rafael Recolons

Totes les conferències tractaran aquest desig que tenim, el de mantenir el patrimoni i la pau.


Recolons també ha afegit que l'entitat defensa la independència de Catalunya i és per això que ha anunciat que en els següents mesos faran alguna xerrada per parlar sobre com seria un hipotètic nou Estat.

La propera conferència tindrà lloc el dimecres de la setmana vinent i girarà al voltant del poeta Joan Vinyoli. Aquest acte, de fet, serà l'aportació de l'entitat al Festival de Poesia d'enguany.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.