L'Estat espanyol envia una remesa incompleta dels 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

L'ANC només rebrà la meitat dels papers pendents de l'arxiu de Salamanca (17/jun/14)

Tots els grups, menys el PP, reclamen el retorn dels documents municipals (17/feb/14)

Els últims 'papers de Salamanca' arribaran les properes setmanes (16/feb/14)

La Comissió de la Dignitat vol un retorn complet dels 'papers de Salamanca' (16/feb/14)

Strubell i Cruanyes culpen Wert d'obstruir el retorn dels papers de Salamanca (15/oct/13)

Ferran Mascarell preveu que el retorn dels 'papers' acabi en els propers mesos (19/set/13)


  • Comparteix:

La darrera tramesa dels 'papers de Salamanca' ha arribat aquest dijous a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Es tracta d'una documentació que inclou prop de 250 caixes i 10 cartells, entre d'altres objectes. La Generalitat assegura que no hi ha tot el material que havien acordat amb el ministeri de Cultura i que durà a terme accions legals.

Una part d'aquests papers és informació oficial que pertany a la Generalitat, mentre que la resta correspon a particulars que hauran de reclamar la seva restitució a l'ANC. Documents del FC Barcelona, del periodista Eugeni Xammar, un mapa del front d'Aragó i pancartes sindicals són una part del material que es troba de nou a Catalunya. Malgrat tot, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, temia que no hagués arribat tota la documentació que es va pactar en l'última trobada de la comissió mixta feta amb el ministeri espanyol corresponent.

Ferran Mascarell

La primera impressió no és positiva, des del punt de vista del contingut total. Això sí, ho celebro per les famílies que podran rebre documentació.


En aquesta línia, Mascarell ha lamentat la manca de compromís per part de Madrid i ha anunciat que emprendran accions legals en cas que no es retorni tota la documentació acordada.

Ferran Mascarell

És evident que si no hi ha tot el que havia d'arribar i si s'ha incomplert la llei desplegarem mesures de caràcter legal.


De fet, les 238 caixes que el ministeri diu que ha enviat contrasta amb les 300 que esperava el departament de Cultura. En els propers dies els responsables de l'ANC faran una revisió exhaustiva de tot el material que ha arribat per comprovar què hi ha i si realment falta material. Tot el contingut que ha arribat fins ara s'ha classificat també en format digital. El fons total ascendeix a gairebé un milió i mig de documents. L'última tramesa que va arribar abans d'aquesta va ser la del 2011, amb 365 caixes de documentació de persones i entitats privades.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.